Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sandra Ecobescu despre Concertul de Gală 'I love Puccini'

Publicat: luni, 13 Mai 2019 , ora 16.49

În 13 mai 2019, Fundația Calea Victoriei organizează un nou concert cu Symphactory Orchestra, dirijor Tiberiu Soare.

Un nou concert din seria "I love classics" va avea loc pe scena Teatrului Național. După Mozart, Verdi și Ceaikovski l-ați ales pe Puccini și bănuiesc că vă așteptați la această întrebare... De ce Puccini?

Atât muzicienii, cât și publicul ne-au întrebat chiar după primul eveniment, dedicat lui Mozart, când o să ne bucurăm de ariile lui Puccini. Au trecut câțiva ani și, iată, am ajuns la repertoriul puccinian. Nu chiar din primii ani pentru că, după cum se știe, este puțin mai dificil de abordat și presupune și o orchestră mai numeroasă. Evident, este unul dintre cei mai iubiți compozitori de muzică de operă și, cum spune și Tiberiu Soare, cumva ultimul mare compozitor de operă care continuă tradiția verdiană.


Care sunt muzicienii care vor aduce muzica lui Puccini pe scena Teatrului Național?

La evenimentul de luni, 13 mai, vom avea doi invitați excepționali: soprana Irina Iordăchescu, binecunoscută publicului bucureștean și publicului din întreaga țară, va fi alături de tenorul Florin Guzgă, care este mai cunoscut în Iași. Și cred că împreună o să formeze un cuplu pe scenă foarte reușit și din punct de vedere scenic, și al apropierii celor două voci. Sub bagheta lui Tiberiu Soare este Symphactory Orchestra, cum am obișnuit publicul din București atât la concertele de început de an, cât și la la cele din seria "I love classics" .


A fost definitivat programul?

Da. Vor fi arii din Boema, arii din Madama Butterfly, din Turandot, va fi și o parte orchestrală. Programul ales de Tiberiu Soare împreună cu cei doi soliști este astfel gândit încât să aducă în fața publicului pe de-o parte arii binecunoscute, iar pe de altă parte și poate fragmente nu atât de "comerciale". Mereu Tiberiu face această combinație; 60-80% din program sunt hituri din muzica de operă și apoi sunt și câteva arii poate nu la fel de cunoscute, dar la fel de valoroase, în felul acesta mergând, să-i spunem, spre zona de educație, de deschidere către alte arii și alte opere poate mai puțin cunoscute.


Concertul va fi transmis și în direct la Radio România Muzical, deci publicul nu va fi doar cel din sala Teatrului Național. Aș vrea să vă rog să le adresați o invitație ascultătorilor noștri.

Invitația noastră este să fie alături de noi, să se bucure. Noi suntem extrem de fericiți de acest parteneriat cu Radio România Muzical, pentru că dincolo de publicul de circa 900 de persoane care va veni la Teatrul Național în Sala Mare, iată, vor putea asculta și oameni din alte orașe și ne vom bucura să fim mult mai mulți în seara aceea, să ne bucurăm de muzica extraordinară a lui Puccini și de întâlnirea foarte fericită dintre un mare dirijor și doi soliști extrem de talentați, foarte emoționați și foarte fericiți că vor fi la acest concert de gală.

Interviu realizat de Ana Diaconu