Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu profesoara Ani Paladi

Publicat: vineri, 22 Noiembrie 2019 , ora 13.49

În perioada 11-15 noiembrie 2019, orașul Várpalota din Ungaria a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Concursului Internațional de violoncel „David Popper”. Printre premianții Concursului se numără și Aida Popa (Premiul al II-lea), Ștefan Iordachi și Julia Coteanu (Premiul al III-lea), aceștia fiind elevi ai profesoarei de violoncel Ani Paladi, pe care o veți asculta în următorul interviu.

Am primit cu mare bucurie vestea că printre premianții Concursului „David Popper” se află și trei tineri violonceliști români. Cum au decurs pregătirile pentru această competiție?

Mă bucur foarte mult că am reușit să participăm, în primul rând, la această competiție, care este o competiție foarte dificilă și să ne întoarcem totuși acasă, cu premii frumoase. Poate nu cele mai mari premii, n-am reușit să luăm un premiu întâi. Am participat la acest concurs după zece ani, deci n-am mai fost la concursul David Popper de acum 10 ani, când am fost cu Andrei Ioniță și a obținut premiul întâi și totuși ne-am hotărât pe ultima sută de metri să participăm, deci a fost o pregătire destul de scurtă de la începutul anului școlar, iar cei cu care ne-am întâlnit acolo în concurs, copiii care au participat, noi fiind singurii europeni, erau foarte bine pregătiți, erau toți asiatici, copii din Coreea, din China, din Malaezia, din Hong Kong, deci, practic, noi am fost singurii copii europeni care am participat la acest concurs.


Care a fost atmosfera din timpul concursului?

Atmosfera a fost foarte tensionată. A fost plină de emoții, cu multe repetiții, cu o concurență valoroasă, copiii foarte evoluați instrumental, motivați, dar nici noi n-am fost mai prejos. Adică, ne-am străduit și zic că am fost la înălțime. Copiii noștri s-au prezentat foarte frumos, au cântat foarte muzical,cu repertorii mai normale, zic eu, pentru vârsta lor, mai apropiate de posibilitățile lor tehnice, dar le-au executat foarte, foarte bine.


Ne puteți vorbi puțin despre evoluția fiecăruia dintre cei trei copii?

Sigur că da. N-aș vrea să fac absolut nici o departajare între ei. Au fost trei copii la această categorie, sunt foarte apropiați de vârstă, deci categoria a fost între 9-11 ani. Aș dori să-i nominalizez. Deci, Aida Popa, care este clasa a IV-a și din clasa a V-a, Ștefan Iordachi și Julia Coteanu, care sunt copii extraordinar de talentați, muncitori, au deja o experiență artistică pe scenă, au participat la concursuri în țară, mulți ani de zile, deci totuși studiază violoncelul de patru ani și au susținut această activitate artistică pe care am avut-o în țară și pe scenă, a fost un suport foarte bun pentru ei, deoarece au reușit să-și stăpânească emoțiile și să aibă un control asupra condițiilor de concurs.


Rezultatele deosebite ale tinerilor violonceliști n-ar fi fost posibile fără o atentă îndrumare din partea dumneavoastră? Ce aspecte considerați că sunt importante în lucrul cu copiii?

Rezultatele au fost posibile cu multe, multe ore de muncă. Între mine și copii s-a creat o legătură specială, în primul rând este foarte important ca legătura dintre profesor și elevi să fie una apropiată, să fie o bună comunicare, să fie deschisă. Am lucrat foarte intens, ca într-un cantonament sportiv. Copiii sunt foarte talentați și receptivi, iubesc muzica, iubesc instrumentul, deci având deja această experiență pe scenă, cu multe participări, cum v-am spus, în concursuri. Au făcut față bine tuturor condițiilor de acolo, dar aș vrea să subliniez că totuși am fost o echipă. Deci, noi, eu, copiii. Aș vrea să-i menționez și pe profesorii co-repetitori care ne-au ajutat pe tot parcursul pregătirii și în concurs. Ei sunt cei doi pianiști, Raluca Iordache și Tiberiu Chirănuș și ne-a încurajat foarte mult și profesorul Marin Cazacu, care a spus că trebuie să mergem și să luptăm până la final.


Interviu realizat de Vlad Ghinea