Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Florian Mitrea despre Festivalul de Pian 'Hoinar'

Publicat: joi, 14 Decembrie 2017 , ora 12.08
Astăzi, 14 decembrie 2017, se încheie ediția a doua a Festivalului dedicat tinerilor pianiști Hoinar, organizat de Centrul Român de Muzică și de pianistul Florian Mitrea, în parteneriat cu ARCEN. De la ora 18:30, la sediul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, va avea loc un concert susținut de participanți, dar și de inițiatorul acestui proiect, pianistul Florian Mitrea.


În data de 11 decembrie a debutat festivalul de pian pe care îl organizați, intitulat Hoinar. Cum au decurs primele zile de eveniment?

Zilele au fost foarte pline. Am avut șansa să mă întâlnesc cu participanți foarte talentați din București și din țară. Am lucrat repertorii extrem de frumoase și extrem de variate, de la Beethoven, până la Rahmaninov și Ravel. Sunt copii foarte talentați, copii care își doresc să muncească foarte mult, să reușească foarte sus și de fapt acesta este și scopul întâlnirilor noastre, de a veni în sprijinul lor, iar atelierele de curs au fost foarte bine primite. Ieri am discutat despre pregătirea de scenă, cum abordezi o piesă nouă, de la primele descifrări, până la momentul scenei, iar astăzi vorbim despre concursuri internaționale, un rău necesar în cariera oricărui muzician. Astăzi avem în continuare cursuri de măiestrie. Mâine avem o repetiție generală pentru concertul participanților și iarăși vom discuta cum se repetă pe un pian nou, pe un pian necunoscut. Avem șansa de a folosi aici un pian performant, nou-nouț, pe care ni l-a împrumutat sponsorul nostru principal. Și totuși, câteodată apare o problemă cu care m-am confruntat și eu la concursuri internaționale; timpul pe care îl ai cu un pian nou de încercat este foarte foarte scurt și atunci este foarte important să știi exact care sunt lucrurile de încercat. Asta vom face mâine și în timpul serii toți participanții își vor da concursul într-un concert festiv la care voi participa și eu. Ca și anul trecut am selectat maximum 15 participanți pentru că am considerat că este mai bine să lucrez cu un grup restrâns și să mă pot concentra pe nevoile fiecăruia, decât să lucrez cu un grup foarte mare și atunci predatul să fie la un nivel general. Am preferat să merg pe particularitățile fiecăruia.


Interviu realizat de Ana Diaconu