Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Aimo Pagin

Publicat: luni, 28 Ianuarie 2019 , ora 12.23

Pianistul Aimo Pagin revine în România după trei ani, cu un recital la Iași, în data de 20 februarie. Fiul violonistei Silvia Marcovici va lansa, de asemenea, un album cu integrala valsurilor de Frédéric Chopin până la finalul acestui an.

Cum pregătiți recitalul de la Ateneul din Iași, din data de 20 februarie?

Este un program pe care îl pregătesc cam de un an, aproximativ, chiar mai mult. Am cântat toate valsurile de Chopin, de când eram mic, dar proiectul să fac un CD la Viena și să fac recital în mai multe orașe în Europa, cu programul acesta, s-a planificat relativ recent. Dar era un vis de-al meu să fac un CD cu toate piesele acestea de Chopin.


Ce ne puteți spune despre noul dumneavoastră album?

O să fac acum în martie, o să semnez cu Bösendorfer, care este o marcă de pian foarte prestigioasă în lume și o să fac înregistrarea pe Bösendorfer la Viena și o să ies la Paris, cu un label parizian - și o să iasă probabil în octombrie, noiembrie, nu se știe exact data - și înregistrarea, o să fac acum. Chiar după concertul de la Iași.


Nu este însă primul dumneavoastră album?

Este al doilea. Am mai făcut unul în 2007, cu compozitorul Martin Romberg, care este un compozitor tânăr și scrie o muzică superbă și acesta este al doilea CD, cu Chopin și probabil că al treilea o să fie Bach.


Este prima oară când reveniți în România după trei ani?

Am cântat de mai multe ori. Probabil că o cunoașteți pe mama mea, Silvia Marcovici, o violonistă cunoscută în România, care m-a învățat românește de când sunt mic și mi-a propus să cânt în România de la început și am fost invitat foarte des să cânt în România. Am cântat la Ateneu, la București de mai multe ori, am cântat la Sinaia, dar la Iași n-am cântat niciodată. De trei ani n-am mai venit în România. Deci sunt foarte, foarte fericit să vin înapoi și mai ales să vin cu ocazia aceasta muzicală, să zicem.


Interviu realizat de Petre Fugaciu