Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Mara Dobresco

Publicat: joi, 8 Iunie 2017 , ora 10.39

La inițiativa Institutului Cultural Român și a Ambasadei României la Paris, pianista Mara Dobresco și violoncelistul Andrei Kivu vor susține un recital dedicat Centenarului Lipatti, la Palatul Béhague. Detalii am aflat de la artistă.


Mara Dobresco, vineri veți susține la Paris un recital aniversar Lipatti în compania violoncelistului Andrei Kivu. Cum a luat naștere acest proiect?

Acest proiect este, de fapt, o suită de evenimente, deoarece cu violoncelistul Andrei Kivu am mai colaborat și, iată că grație Centenarului Dinu Lipatti, această idee a prins formă. Titlul acestui recital - À la recherche de la lumière (În căutarea luminii) - a fost complet inspirat de minunatul citat al lui Dinu Lipatti, care spune: "Caută lumina cât mai sus la ceilalți și cât mai profund în tine însuți." Este un citat care mă însoțește aproape în fiecare zi.


Veți interpreta predominant opusuri bachiene, dar se regăsesc și pagini din creația lui Lipatti, Kodaly, Brahms. Care este ideea care reunește acest program?

Sunt lucrări pe care le îndrăgim foarte, foarte mult. Repertoriul și lucrările lui Kodaly sunt absolut extraordinare și m-aș bucura chiar foarte mult ca într-o bună zi să le pot înregistra; este, de fapt, un pic legat și de repertoriul pe care noi l-am mai interpretat în alte ocazii și întotdeauna am avut mare succes. În program, desigur, sunt și lucrări ale lui Dinu Lipatti; voi interpreta Nocturna în fa diez minor pe care Lipatti a dedicat-o Clarei Haskil și o transcripție a melodiei Il pleure dans mon coeur pe textul lui Verlaine pe care o voi interpreta împreună cu Andrei Kivu.


Ce alte proiecte mai pregătiți? Ne puteți dezvălui?

Sunt în plină pregătire pentru înregistrarea acestui album ce se va numi Soleil de nuit și câteva alte concerte care vor urma. Spre exemplu, pe 29 iunie voi interpreta un concert la Lile în cadrul unui concert Rotary, după care va urma Festivalul "Le musical de Lille", unde voi fi în compania unor foarte buni instrumentiști și mă bucur foarte, foarte mult. Și în toamnă, desigur, am avut marea, marea onoare și bucurie să fiu invitată de către Alina Pavalache în festivalul pe care-l organizează la Paris, "La Soiree International George Enescu", pentru a interpreta Simfonia concertantă și un Octuor, și asta este o mare bucurie deoarece este o lucrare pe care demult îmi doream să o interpretez și iată că viața îmi oferă această bucurie.

Interviu realizat de Radu Mihalache