Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Mădălina Pașol

Publicat: luni, 4 Februarie 2019 , ora 12.46

Pianista Mădălina Pașol susține sâmbătă, 9 februarie, un recital in memoriam Alexandru Moroșanu, alături de tineri muzicieni talentați. Recitalul are loc pentru a strânge fonduri în vederea finanțării unei burse ce va fi acordată de Clubul Rotary câștigătorului Concursului de violoncel „In memoriam Alexandru Moroșanu”.


Cum a apărut ideea recitalului?

Ideea recitalului a apărut în cadrul Clubului Rotary, în care Alexandru Moroșanu a fost membru mulți ani de zile. Eu fac parte din acest club, din clubul București în care este și soția marelui violoncelist - Tatiana Moroșanu, și așa a apărut această idee de a susține Concursul de violoncel "In memoriam Alexandru Moroșanu" cu o bursă din partea Clubului Rotary. Această bursă a fost deja primită de câțiva dintre tinerii violonceliști din România și, pentru a putea finanța și în acest an, noi ne-am gândit să facem un recital în care să strângem fonduri pentru a putea finanța această bursă.


Ce ne puteți spune despre restul muzicienilor din cadrul recitalului?

Sunt tineri foarte talentați, printre care o avem pe Noa Suma, care este o debutantă în ale violoncelului, dar ea deja a cântat și la Sala Mare a Ateneului Român alături de tatăl său, Răzvan Suma și de marele violoncelist Marin Cazacu. Ceilalți instrumentiști sunt pianiști, tineri cu multe premii internaționale și recunoscuți în România, tineri care au concertat alături de mine în alte recitaluri. Sofia Blându este bursieră a Clubului Rotary București și a câștigat bursa acum doi ani în urma Concursului "Alexandru Moroșanu".


Cum a fost ales programul serii?

Programul serii a fost ales după cerințele publicului și după posibilitățile tinerilor interpreți. Ei se află toți în perioadele de examene și a fost o posibilitate foarte frumoasă de a-și arăta talentele și iscusințele tehnice pe instrumentele pe care ei le stăpânesc.


Ar putea să mai existe ediții viitoare ale acestui tip de recital?

Cu siguranță, pentru că eu și de asemenea și Clubul București susținem foarte mult tineretul. Bineînțeles că această alegere a programului are de-a face cu interesul pe care societatea trebuie să-l arate și, mai ales, societățile muzicale trebuie să-l arate tinerilor de marcă, pentru că am ales tineri interpreți care sunt câștigători ai unor concursuri internaționale și este foarte important ca ei să poată apărea nu numai în recitalurile școlare sau interne, ale claselor de instrumente, ci și pe scene puțin mai mari sau pe scene consacrate așa cum este scena Sălii Mici a Ateneului.

Interviu realizat de Petre Fugaciu