Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alina Pavalache

Publicat: luni, 22 Aprilie 2019 , ora 14.16

În intervalul 5-7 mai, Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris și Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, împreună cu Asociația „Noesis” organizează ediția a doua a academiei Școlii Normale de Muzică din Paris la București. Detalii aflăm de la pianista Alina Pavalache, membră fondatoare a Asociației Noesis Enesco.


Cum a început parteneriatul între Școala Normală de Muzică "Alfred Cortot" din Paris și Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti"?

Este un parteneriat diversificat. Anul trecut, acest masterclass, prima academie a Școlii Normale de Muzică din Paris a avut loc la Liceul Național de Arte "George Enescu", iar anul acesta la Colegiul de Arte "Dinu Lipatti" prin faptul că cei doi mari muzicieni au fost membri ai Școlii Normale de Muzică din Paris. Dinu Lipatii a fost elev, iar după aceea a predat și mai ales au cântat de nenumărate ori pe scena Sălii Cortot a Școlii Normale de Muzică din Paris.


Ne puteți vorbi puțin despre cei doi muzicieni invitați? Cum au fost cei doi aleși pentru acest proiect sau, dacă e cazul, de ce au ales ei acest proiect?

Alegerea aparține doamnei directoare Francoise Noel-Marquis, care anul trecut a decis ca prezență muzicală pe pianistul David Lively și pe violonistul franco-român Florin Szigeti. Dorind anul acesta să schimbe disciplinele, a dorit să trimită cei mai cunoscuți, eminenți artiști și profesori ai școlii - violoncelistul Henri Demarquette, care, din câte știu, va fi prezent și în Festivalul Enescu în toamna viitoare, și basul Daniel Ottevaere, care la ora aceasta este unul dintre cei mai renumiți pedagogi în Franța și chiar în Europa în disciplina Canto.


Înțeleg că pentru fiecare disciplină se oferă o bursă. În ce constă aceasta?

Această bursă constă în oferirea unui an de studii la Școala Normală din Paris pentru un cântăreț și pentru un violoncelist. Actualmente, la Școala Normală, este cu bursă un pianist român, Ștefan Teodor Vârtejaru, care este în același timp înscris și la Universitatea de la Cluj. Tinerii care beneficiază de această bursă, beneficiază de tot parcursul de învățământ în funcție de nivelul lor, care este stabilit în funcție de parteneriatele universitare, licență și master, având ocazia să lucreze cu eminenți profesori, având scena deschisă pentru concerte la Sala Cortot și participări la câteva masterclassuri în cursul anului școlar.


Există planuri pentru ediții viitoare ale masterclassurilor?

Doamna directoare Francoise Noel-Marquis dorește foarte mult să perpetueze acest masterclass în fiecare an și am discutat ca în anii următori să facem eventual și în alte centre universitare ca Iașiul, Clujul, Timișoara pentru a diversifica și a aduce această aprticipare și în alte localități.


Interviu realizat de Petre Fugaciu