Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Mihai Ghircoiaș

Publicat: marți, 16 Mai 2017 , ora 9.56

Anul acesta s-a desfășurat la Cluj cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Compoziție 'Sigismund Toduță'. Detalii despre eveniment și despre gala din 16 mai ne-a oferit muzicologul Mihai Ghircoiaș, secretar științific al Fundației Sigismund Toduță.


Astăzi se încheie la Cluj cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Creație "Sigismund Toduță". Ce elemente speciale a avut ediția din acest an?

Ne-am gândit la această a doua ediție să includem în cerința formației gândite de compozitor harpa - un instrument foarte apreciat de Sigismund Toduță, care chiar a creat în trei etape trei cicluri de piese dedicate acestui deosebit instrument. Poate că vom continua în următoarele ediții cu creații pentru clavecin.


Care este nivelul participanților la concurs?

Nivelul este mediu spre bun și chiar foarte bun. Sperăm să auzim aceste piese în ediția a patra a Festivalului "Sigismund Toduță" din 2018, când se vor împlini 110 ani de la nașterea lui, cu bucuria de a edita toate trei premiile, poate, într-un caiet special.


Ce surprize poate aștepta publicul la gala din această seară?

Să auzim o reluare după 23 de ani a ultimelor piese scrise de Toduță numite Yoko și să avem surpriza de a cunoaște pe cei trei câștigători care să ne facă cinste și să confirme, așa cum au confirmat și ceilalți câștigători de acum doi ani.

Interviu realizat de Radu Mihalache