Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu muzicologul Cristina Sârbu despre noua stagiune a proiectului 'Clasic e fantastic'

Publicat: marți, 10 Octombrie 2017 , ora 13.54

Deschiderea noii stagiuni "Clasic e fantastic" are loc duminică, 15 octombrie 2017, la Ateneul Român, când Orchestra inginerilor "Petru Ghenghea", dirijată de Andrei Iliescu va interpreta "Șlagăre ale muzicii simfonice", din creația compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven și Gioachino Rossini. O prezentare de ansamblu a acestui nou an muzical ne oferă muzicologul Cristina Sârbu în următorul interviu.


Are loc la Ateneul Român deschiderea sezonului cu numărul opt al proiectului "Clasic e fantastic". Ce surprize ne rezervă această nouă stagiune?

Cea mai mare surpriză a fost concertul din 15 octombrie, "Șlagărele muzicii simfonice" cu Orchestra Inginerilor "Petru Ghenghea" dirijată de Andrei Iliescu - un concert simfonic la care am pus biletele în vânzare și am avut cu peste 400 de cereri mai mult din partea grupurilor școlare, mai mult decât capacitatea Sălii Mari a Ateneului Român. Nu cred că există o atestare mai valabilă decât această cerere de bilete pentru valoarea unui proiect, acest "Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica" - un proiect educațional prin și pentru muzică.

În 19 noiembrie vom avea un concert-spectacol cu totul aparte. Vine de la Arad Formația "Lupus Dacus", o formație de muzică medievală.Vor apărea în costume din piele de urs și piele de lup, cu instrumente tradiționale… un concert cu adevărat spectacol. Sunt un repertoriu și un stil de interpertare cu care tinerii trebuie să ia contact chiar dacă el aparține trecutului.

În 10 decembrie vom avea, ca de obicei, Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, dirijori Nicolae și Andrei Ștefan Racu, cu un program de sărbători.

Nou este că în 28 ianuarie avem o primă colaborare cu tinerii instrumentiști din Fundația "Remember Enescu", într-un concert cameral, "Șlagărele muzicii de cameră", cu piese de mare virtuozitate și de mare popularitate. Copiii și tinerii, desigur, le vor recunoaște pentru că unii le-au auzit și pe soneriile telefoanelor.

În 18 februarie revine Orchestra Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" într-un concert cu totul extraordinar; dirijorul și profesorul Nicolae Racu sărbătorește 50 de ani de activitate și noi îi vom fi alături și-l vom aplauda.

În martie, Irina Sârbu Band - Lecția de jazz; în aprilie "Frumoasa din pădurea adormită" cu Formația Bucharest Winds; în mai, "Călătorie muzicală în Indonezia"… încercăm să facem parteneriate cu ambasadele unor țări exotice ca să aducem pe scenă și o muzică mai colorată… să facem un fel de călătorie în jurul lumii. Și, în 10 iunie, ca de obicei, aducem o copilărie, de astă dată "Copilăria lui Rossini", un spectacol de teatru și muzică realizat în colaborare cu Teatrul Odeon, care se joacă acum pe scena mare a Ateneului Român și înregistrările de pe bandă vor fi înlocuite cu muzică vie.

Ana Diaconu