Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Monica Buhai, inspector la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea

Publicat: vineri, 19 Mai 2017 , ora 11.45

Joi, 18 mai, la Palatul Copiilor din Tulcea a avut loc festivitatea de deschidere a Concursului Internațional de Interpretare "George Georgescu". Reprezentanții instituțiilor organizatoare - Liceul de Arte care poartă numele marelui dirijor, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Tulcea - alături de membrii juriului le-au urat tinerilor muzicieni (care începând de astăzi intră în competiție) mult succes, fiecare vorbind și despre bucuria de a contribui la acest concurs. Așa cum știți, ediția din 2017 este una care marchează o dublă sărbătoare: se împlinesc 130 de ani de la naștearea maestrului George Georgescu și 25 de ani de la înființarea competiției.

Foarte mulți dintre cei care au urcat pe scenă au afirmat bucuroși că sunt parte a acestui concurs încă de la primele ediții. Este și cazul doamnei Monica Buhai, atunci - profesor, acum - inspector pentru aria curriculară ARTE în cadrul Inspectoratul Școlar Județean Tulcea:


Concursul de interpretare "George Georgescu" este copilul nostru de suflet. În urmă cu 25 de ani, un grup de profesori - aș zice acum, inimoși, fără să știe ce-o să se întâmple mai târziu - s-au gândit să organizeze pentru elevii noștri, pentru a le da șansa de a se întrece cu alți copii din învățământul vocațional-artisti, un concurs. Ne-am gândit atunci că vor participa elevi de la liceele de artă și școlile de muzică de la județele din apropiere; câteva zeci de elevi au fost la prima ediție. Lucrul care ne unește, lucrul care a fost ca un fir roșu de-a lungul întregului parcurs al concursului, a fost dorința noastră ca juriul să aibă în componența sa personalități ale muzicii: interpreți, profesori la universitățile de muzică din țară, muzicologi. Am avut președinți ai juriului oameni de cea mai înaltă calitate artistică profesională. De-a lungul timpului, la concursul de la Tulcea au venit elevi din diferite țări: din Franța, din Albania, din Italia, din China. La un moment dat, am avut marele premiu un elev din China. Ne bucură foarte mult faptul că profesorii revin cu tinerii lor elevi și asta ne spune că sunt mulțumiți de modul în care le sunt evaluați elevii, sunt mulțumiți de modul în care se desfășoară concursul și, poate, le place și orașul.


Spuneați, câteva zeci de elevi participanți la primele ediții. Acum vorbim de 300 - din țară, dar și din Ucraina și Republica Moldova, anul acesta. Care este nivelul lor?

Membrii juriului spun că nivelul concursului a crescut pe măsura faptului că a crescut prestigiul concursului. Noi vedem lucrul acesta și-l simțim. Ne bucurăm însă atunci când auzim, așa cum s-a întâmplat la festivitatea de deschidere, din partea membrilor juriului aprecieri de acest fel. La toate edițiile, la toate secțiunile au existat premianți copii care astăzi sunt tineri interpreți pe scenele țării și pe scenele lumii. E un lucru extraordinar, o biruință a muzicii și cred că maestrul George Georgescu, care este patronul nostru și pe care-l simțim totdeauna aproape, este mulțumit, este bucuros pentru că a fost un mare muzician, un mare profesor atașat de tineri, a iubit foarte mult tinerii și a promovat cât a putut de mult tinerii muzicieni din vremea aceea.


Aveți un mesaj pentru cei care intră în concurs?

Cei mai buni, ca totdeauna, să câștige! Câștigul a fost în momentul în care au hotărât să vină aici. Ei sunt împreună cu copii de vârsta lor, cu copii care împărtășesc aceleași năzuințe, cu care împărtășesc același talent; își vor face, cu certitudine, prieteni aici; vor auzi alte repertorii, alte interpretări. În orice caz, un concurs trebuie să fie un câștig pentru toți participanții. Și dacă vor lua și un premiu, va fi cu atât mai bine.

Interviu realizat de Lucian Haralambie