Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Constantinescu, managerul Artexim

Publicat: marți, 8 Ianuarie 2019 , ora 14.37

La Ateneul Român are loc joi, 10 ianuarie, un concert ce marchează preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Cum a avut loc procesul de organizare a concertului?

A fost o idee care a venit în urma unei discuții cu organizatorii evenimentului din data de 10, pentru că în afată de concert, știți că va fi o conferință și am venit cu această idee de a invita câte trei-patru membri din orchestrele internaționale europene, majoritatea sunt din orchetre care au mai fost sau urmează să vină în Festivalul George Enescu. A fost destul de greu pentru că, vă dați seama, a trebuit să și coordonăm această participare pe instrumentele care trebuiau să facă parte din această orchestră. Însă am beneficiat de marele ajutor al orchetrleor mari, Concertgebouw, Naționala Franței, Radio Berlin, Philharmonia Londra, Oslo ș.a.m.d., deci este o întreagă listă de orchestre mari care ne-au ajutat și care au răspuns cu mare bucurie acestei invitații, lucru care ne-a făcut să ne gândim și la o viitoare colaborare în acest sens, poate chiar la deschiderea festivalului a ediției 2021 a Festivalului George Enescu.


Care a fost criteriul după care au fost aleși artiștii români?

Din păcate, artiștii români i-am contactat și i-am ales în funcție de ceea ce am avut nevoie în această orchestră, instrumentele mai grele ca să spun, harpă, tubă, din România, dar avem și violoniști, concert-maistrul este din România, este Liviu Crișanu din România. Cei patru soliști ai Simfoniei a IX-a sunt români, Ruxandra Donose, Adela Zaharia, Cosmin Ifrim și Sorin Coliban. Dirijorul concertului este tot român, Ion Marin. Deci participarea românească zic eu că este consistentă și reprezentativă.


Care va fi programul serii?

Rapsodia I de George Enescu. Partea a IV-a din Simfonia a IX-a de Beethoven, deci să spun așa, două elemente distinctive ale repertoriului internațional, Enescu și Beethoven, mai ales că Simfonia a IX-a este și imnul Uniunii Europene. George Enescu este reprezentativ pentru România. Este un program mai scurt. S-a solicitat să fie un program mai scurt. Membrii orchestrei ar fi dorit să cânte mai mult, dar așa cum v-am spus, sper să cânte la deschiderea din 2021 a Festivalului.


Interviu realizat de Petre Fugaciu