Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marius Tabacu, director general al Filarmonicii de Stat 'Transilvania' din Cluj-Napoca

Publicat: marți, 9 Ianuarie 2018 , ora 11.01
Marius Tabacu ne-a vorbit despre proiectele recente și viitoare ale instituției pe care o conduce și despre modul în care filarmonica clujeană sărbătorește aniversarea Centenarului Marii Uniri.


Iată că am ajuns la jumătatea stagiunii 2017-2018. Puteți aminti câteva dintre punctele culminante de pe agenda Filarmonicii Transilvania de până acum, din anul care s-a încheiat?

Anul care s-a încheiat a fost un an foarte frumos, foarte bun, foarte rodnic pentru noi fiindcă am avut ocazia să cântăm pe cea mai cunoscută scenă din Europa, la Musikverein. Apoi a fost Toamna muzicală, așa cum avem în fiecare an. Au fost concerte pe care nu cred că publicul nostru meloman nu le va uita cu una, cu două.


Și bănuiesc că următoarele luni nu vor fi mai prejos, așa că vă întreb ce concerte ați pregătit pentru publicul clujean.

N-am să le enumăr pe toate. După concertul de săptămâna aceasta cu muzică spaniolă, va veni concertul dirijat iarăși de dragul nostru Gabriel Bebeșelea, când vom cânta, printre altele, Concertul pentru violă de Béla Bartók, în viziunea lui Peter Bartók și a lui Nelson Dellamaggiore, ceea ce este o premieră, o primă audiție în țara noastră, de obicei se cântă versiunea Serly. Apoi, cele două concerte dePaște, fiindcă la noi ambele se sărbătoresc. În 29 martie, cu ocazia Paștelui protestant și catolic vom avea Recviemul de Verdi, dirijat de David Crescenzi, iar în 5 aprilie, cu ocazia Paștelui ortodox vom avea Requiem Parastas de Marțian Negrea, dirijat de Cristian Oroșanu.


Anul acesta sărbătorim cu toții împlinirea centenarului Marii Uniri. Ați ales să marcați într-un fel acest eveniment?

Noi suntem cei care au deschis seria sărbătorilor dedicate Marii Uniri prin concertul de la Viena. Noi am fost pionierii acestui șir de manifestări. În plus, muzica românească va ocupa un loc central, nu numai acum și nu numai cu ocazia Marii Uniri, ci în general muzica românească este prezentă în programele Filarmonicii Transilvania.


Interviu realizat de Ana Diaconu