Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio

Publicat: miercuri, 9 Ianuarie 2019 , ora 10.52

Cum ați gândit concertele începutului de an 2019?

Anul 2019, începe la Sala Radio cu un concert eveniment, un concert care îl are în prim plan pe Alexandru Tomescu. Este vorba despre concertul din 16 ianuarie cu un program integral Haydn, în care dirijor va fi Ladislau Horvath, după care, pe 25 ianuarie, tradiționala operă în concert, produsă la fiecare început de an de către orchestrele și corurile Radio România. De această dată este vorba de opera în concert Trubadurul, de Giuseppe Verdi, care îi are în prim plan pe Brigitta Kele, Adrian Dumitru, Florin Estefan și Andrada Roșu. O garnitură de soliști, cărora li se vor alătura membrii Orchestrei Naționale Radio, cei ai Corului Academic Radio și bineînțeles dirijorul David Crescenzi.

Vorbim de o stagiune care este construită în special în jurul unor tineri interpreți români, cu prestigioase cărți de vizită internaționale și vorbim de pianista Sânziana Mircea, care va cânta pentru prima dată la Sala Radio, într-un concert din Stagiunea Orchestrelor și Corurilor Radio, cu Orchestra de Cameră la finele lunii ianuarie; de pianista Alexandra Dariescu, ce va reveni în luna martie la Sala Radio, alături de o tânără dirijoare; vorbim de o artistă, care este prezentă pentru prima dată la Sala Radio, Tianyi Lu, de clarinetistul Thorsten Johanns, unul dintre artiștii care au cântat în România de multe ori, în cadrul Festivalului SoNoRo și care va fi la Sala Radio, tot în luna martie, alături de Tiberiu Soare. Bineînțeles că nu va lipsi din stagiune și Liviu Prunaru. El revine la Orchestra de Cameră Radio în postura de solist, dar și de dirijor, având-o alături pe pianista Lorena Țecu.

Așadar, o stagiune care sper să fie cu atât mai interesantă, cu cât vom avea și un concert care va fi transmis în direct în rețeaua Uniunii Europene de Radio, cu violoncelistul Răzvan Suma și dirijorul Nicoale Moldoveanu, un concert structurat în jurul unui program francez, în care nu vom uita să-l aniversăm și pe Hector Berlioz, la 150 de ani de la naștere. Aș vrea să amintesc și faptul că va fi prezentă la Sala Radio, într-un recital, pianista Dana Ciocârlie, pe 12 martie.


Interviu realizat de Petre Fugaciu