Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Irina Macedonski

Publicat: marți, 4 August 2020 , ora 11.05

În perioada 25 iulie -10 august de desfășoară Festivslulu ICon Arts - ediție 2020. Despre actuala ediție am stat de vorbă cu Irina Macedonski Public Relations - UCIMR și Icon Arts:



Ce ați propus publicului în această ediție și cum v-ați adaptat situației actuale?

Am propus publicului o evadare în natură, în spațiile acestea fantastice unde suntem în al patrulea an consecutiv. Sunt cetăți fortificate, vechi de sute de ani, unde ne bucurăm să prezentăm creații noi, de artă contemporană, compoziții care au avut premiera mondială aici, la Biertan. Și, de asemenea, să ne bucurăm de șezătoarea post-modernă de această dată distanțați. Se pare că publicul a primit cu foarte mare entuziasm și a respectat cu cea mai mare atenție toate regulile impuse de context.


În debutul festivalului ați avut două premiere artistice. Una dintre ele este Uvertura. Ce ne puteți spune?

Uvertura este un proiect al Ansamblului PlaCello care trebuia să se transforme într-un turneu național și a avut premiera la ICon Arts în același timp cu cea de-a doua premieră, Despre ce vorbim când cântăm despre iubire; două spectacole complementare, pentru că aici vechiul și noul nu sunt în contrast, ci compun firesc o stare de a fi. Uvertura a cuprins mai multe uverturi de opere și balet faimoase și s-a bucurat de mult succes la Sibiu, în incinta Muzeului Brukenthal, și la Mediaș, în incinta fortificată. Iar Despre ce vorbim când cântăm despre iubire este un spectacol inovator unde șapte muzicieni și actori... nu pot spune cine este muzician, cine este actor... un spectacol modular, îndrăzneț, care își schimbă de la reprezentație la reprezentație formula căutând un discurs cât mai autentic prin imaginarul colectiv, fiindcă e vorba despre povești personale transformate într-un fel de arhetip. Aș putea să vă spun că nu este nici musical, nici teatru... undeva la mijloc. A avut premiera la Râșnov și urmează în această seară la Viscri, după care ne vom reîntâlni cu spectacolul miercuri, la Biertan.

Săptămâna aceasta mai avem șapte evenimente, am trecut de mijlocul festivalului. Urmează și faimoasele șezători post-moderne la Biertan și la Dealu Frumos. La Dealu Frumos mergem vineri cu un concert de flaut, cu binecunoscuta solistă Ana Oltean. Printre evenimentele importante ale acestei săptămâni se remarcă și concertul Fast Forward de joi, din fața Filarmonicii din Sibiu, unde vor concerta artiști de renume internațional, cum este Valentin Răduțiu, prim violoncelist la DSO Berlin, și Petru Iuga, unul dintre cei mai apreciați contrabasiști din lume.

Urmează concertele jazz: vineri, din nou în fața Filarmonicii din Sibiu și sâmbătă, la Biertan, în incinta pensiunii Unglerus. Că veni vorba despre acest spațiu, pentru prima dată la ICon Arts vom avea și o expoziție de instrumente cu coarde; într-un spațiu care nu mai este accesibil publicului, un restaurant, însă se transformă într-un spațiu expozițional. Noi ne-am adaptat foarte mult tuturor situațiilor în anul acesta. Publicul deja ne cunoaște aici, în regiune, participă atât localnici și turiști, cât și artiști pentru că ICon Arts este și școală de vară unde au loc masterclass-uri cu artiști renumiți.

Am continuat acest festival pentru că am avut o misiune morală, de continuitate, pentru artiștii români care au nevoie mai mult ca oricând de un spațiu să concerteze. De altfel, UCIMR a mai organizat evenimente în sprijinul artiștilor în perioada dificilă care a trecut și ne-am asumat această provocare să continuăm. A fost, până acum, neașteptat de frumos. Cred că este cea mai frumoasă ediție de până acum.


Este un festival care reunește mai multe arte și publicul a avut ocazia în această ediție să urmărească etapele de dezvoltare ale unui spectacol.

Da, a fost la Râșnov; a avut o premieră care s-a bucurat de mult succes. Este un eveniment foarte, foarte potrivit pentru vremurile prin care trecem, un spectacol foarte potrivit, pentru că se caută un discurs adaptat la prezent și la acest context. Spectacolul Despre ce vorbim când cântăm despre iubire este conceput înainte de pandemie și a trebuit să se adapteze la această temă, la prezent, la nevoia de autenticitate în asumarea relațiilor. Sperăm să ajungem și în București cu acest spectacol care va fi în această seară la Viscri și miercuri la Biertan.


Și mai există o altă artă, o altă latură a festivalului, arta gastronomică.

Așa este. Conceptul de șezătoare post-modernă, care a avut prima ediție în urmă cu patru ani, când am inițiat festivalul aici, în Transilvania. Festivalul este la a 18-a ediție și a fost o mare provocare atunci, în 2017 să aducem și o șezătoare post-modernă, care a venit ca o completare firească. Vizitezi aceste spații frumoase, asculți concerte, urmărești spectacole, expoziții și partea finală, unde comunitățile diferite se reuneau din nou la momentul de gastronomie, unde doamnele din sat prezentau cu drag tot ce au mai bun din propriile grădini.


Festivalul continuă până în 10 august. Ați trecut de jumătate, aveți un public numeros. Aș vrea totuși să le adresați celor care nu au venit până acum în festival o invitație!

Ce le pot spune este că aici nu este aglomerație. În acest moment, este un spațiu minunat, departe de oraș, unde pot evada cu adevărat din cotidianul sufocant. Aici putem spune că sunt citadele ideale unde arta ajunge în primul plan al comunității.


Interviu realizat de Jeanine Costache