Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioana Georgescu-Răileanu

Publicat: marți, 14 Mai 2019 , ora 10.54

Între 16 și 19 mai 2019, are loc la Tulcea concursul de interpretare "George Georgescu". Fiica celebrului dirijor născut în 1887 la Sulina, Ioana Georgescu - Răileanu, oferă Marele premiu.

Există noutăți în privința organizării acestui eveniment ce are o istorie de peste un sfert de secol?

Acest concurs a devenit o referință în România, o referință de serios, o referință de exigență și de participanți de mare calitate. Sunt în juriu două noi persoane, în special, la secțiunea instrumente de suflat, la clarinet, Andrei Muștea și Ariana Mircescu. Noutatea este că s-au înscris foarte mulți participanți, 317, ceea ce este foarte mult, din 20 de orașe. Participanții sunt de la 6 ani, la 18 ani și președinte, avem marele noroc să-l avem tot pe Marin Cazacu, care aduce un suflu de tinerețe, de calitate.


Cum arată componența juriilor și ce premii vor fi acordate?

Sunt șapte secțiuni. La pian sunt Monica Noveanu, de la Cluj și Delia Pavlovici, de la București. La vioară sunt Valeriu Maior, tot de la Cluj și Ioana Croitoru, de la București. La instrumente de suflat, Ariana Mircescu de la Oradea și Muștea de la Chișinău, la clarinet. La secțiunea instrumente populare: Dalila Cernătescu și Vasile Ganțolea, corzi grave, pr.univ.dr. Vasile Țugui, Cătălin Ștefan Pătrașcu și Marin Cazacu. Iar la canto sunt doamna Colpoș și Maria Claudia Codreanu. Trebuie să spun că anul acesta la secția muzică de cameră sunt 14 grupuri înscrise, ceea ce este o mare performanță și este un plus al concursului George Georgescu, acela de a avea secțiunea muzică de cameră. Eu dau marele premiu pentru cel mai bun din gală, în valoare de 1000 de euro. Toate clasele și toate secțiunile au Premiul I, II, III. Premiile sunt susținute cu fonduri de la Primăria Tulcea, de la Consiliul Județean și de la sponsori locali.


Ce anume din spiritul lui George Georgescu găsiți că se reflectă în modul cum arată competiția în momentul de față?

Tata, George Georgescu, iubea tinerețea. Era pentru deschiderea la frumos, era pentru excelență. Aceste elemente erau foarte importante pentru el și faptul că tocmai acest concurs este legat de memoria lui, a lui George Georgescu, legate de muzică, muncă, excelență, fac ca acest concurs să fie o prelungire a memoriei lui, care pentru mine este extrem de importantă.


Interviu realizat de Vlad Matei