Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ioan Bojin, directorul Filarmonicii din Sibiu

Publicat: marți, 5 Februarie 2019 , ora 12.31

Filarmonica din Sibiu sărbătorește joi, 7 februarie 2019, 70 de ani de la înființare, printr-un concert festiv care va fi condus de dirijorul Constantin Adrian Grigore. Din program fac parte, între altele, lucrări de Johann Sebastian Bach, Giuseppe Verdi și Gioachino Rossini. Ne-a vorbit despre acest prilej aniversar directorul filarmonicii sibiene, flautistul Ioan Bojin.

Cum ați descrie Filarmonica din Sibiu la 70 de ani?

Filarmonica de Stat Sibiu este una dintre cele mai vechi instituții muzicale din România, care s-a dezvoltat permanent în cei 70 de ani și astăzi consider că e una dintre cele mai importante instituții muzicale, cu o dinamică a prezentării evenimentelor muzicale absolut excepțională. Pe lângă stagiunile simfonice pe care le derulează anual, Filarmonica din Sibiu organizează și alte festivaluri muzicale cum ar fi Zilele muzicale româno-americane, Festivalul de Operă de la Sibiu sau concursuri internaționale cum este Concursul Internațional de Pian Carl Filtsch. Toate aceste evenimente ne arată o activitate muzicală extrem de bine conturată, îndreptată înspre a satisface gusturile unui public larg.

Marcați acest eveniment printr-un concert simfonic festiv. Cum arată programul?

Programul serii este unul amestecat din punct de vedere muzical, însă am pornit de la ideea de a relua unele dintre lucrările care au fost cântate în urmă cu 180 de ani, odată cu înființarea Asociației Muzicale Sibiene Hermannstädter Musikverein în anul 1839, un concert care era dedicat înființării acestei asociații. În acel concert au fost interpretate lucrări pe care le găsim astăzi în concertul nostru aniversar. Am dorit să facem în acest fel o paralelă și o incursiune în istoricul acestei instituții pentru că, deși aniversăm 70 de ani de la instituționalizare, istoria noastră merge, de fapt, mult mai departe în timp.

Soliștii concertului sunt muzicienii Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Sibiu. Printre ei, aș dori să enumăr pe unul dintre concertmaeștrii orchestrei, Cosmin Fidileș, pe Elena Borz - împreună vor interpreta Dublul Concert pentru vioară de Johann Sebastian Bach. Apoi, pe solistul concertist al filarmonicii, violoncelistul Cristian Florea; unul dintre membrii partidei de violă ai orchestrei - Gabriel Silișteanu, care va interpreta piesa Kol Nidrei de Max Bruch. Și, nu în ultimul rând, o piesă spectaculoasă pentru două flaute, în interpretarea a doi instrumentiști ai orchestrei noastre, flautistele Ioana Bădescu și Raluca Ilovan. La pupitrul dirijoral se află tânărul dirijor Constantin Adrian Grigore care, o perioadă de timp, a deținut funcția de consultant artistic al Filarmonicii de Stat din Sibiu și, adeseori, dirijor colaborator invitat în concertele filarmonicii.

Interviu realizat de Ana Diaconu