Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Gabriel Croitoru

Publicat: miercuri, 8 Mai 2019 , ora 10.57

Miercuri, 8 mai 2019, de la ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Janko Zsolt, va prezenta prima parte a integralei Suitelor pentru orchestră de Johann Sebastian Bach. Tot din creația bachiană, Concertul în re minor pentru două viori și orchestră și Concertul în mi major pentru vioară și orchestră îi vor avea ca soliști pe violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru.

În deschiderea evenimentului, veți interpreta Concertul în re minor pentru două viori și orchestră de Bach, alături de Simina Croitoru. Ce simțiți atunci când vă aflați pe scenă alături de fiica dumneavoastră?

E de fiecare dată o mare bucurie. Cred că fiecare părinte și-ar dori să poată să apară în fața publicului alături de copilul lui. E vorba despre o fată care, chiar dacă poate părea subiectivă remarca mea, reprezintă tânăra generație și sper într-un succes cât mai mare.


Între cele două suite pentru orchestră de Bach, se va afla o altă lucrare solistică a acestuia, anume Concertul nr. 2 în mi major pentru vioară și orchestră. Ce amprentă considerați că propune în evantaiul lucrărilor concertante bachiene pentru vioară?

Concertul în mi major despre care ați vorbit este unul dintre cele mai reprezentative scrise de Bach pentru vioară și orchestră. De altfel, am și imprimat alături de Orchestra de Cameră Radio, în urmă cu câțiva ani, dirijat de Radu Postăvaru. Publicul însă, nu cred că m-a ascultat cu această lucrare, drept pentru care, cu drag o voi prezenta în acest concert omagial Bach.


Cum descrieți colaborarea cu dirijorul Janko Zsolt?

Cred că e a patra sau a cincea colaborare și de fiecare dată n-am avut decât cuvinte de laudă în ceea ce-l privește. Face parte dintr-o generație tânără de dirijori și chiar avem nevoie de câți mai mulți dirijori tineri buni și îmi doresc să ne iasă un concert bun. Sunt sigur, de altfel.


Alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail ați desfășurat recent, cea de-a IX-a ediție a turneului „Duelul viorilor”. Ce alte proiecte mai aveți în continuare?

Vom continua proiectele începute în urmă cu câțiva ani, respectiv acest „Duel al viorilor” despre care ați pomenit. De altfel, este unul dintre proiectele de succes ale Radioului. Printre proiectele următoare, continuăm, de asemenea, „Vioara lui George Enescu la sate” și nu numai la sate, pentru că, iată, aproape în cele nouă ediții de când ne plimbăm cu vioara aceasta pe urmele lui George Enescu, am avut ocazia să cântăm în licee, în cămine culturale, în parcuri, în foarte, foarte multe locații și cred că acest lucru face bine pentru a aduce cât mai mult public în sălile de concert ale Radioului.


Interviu realizat de Vlad Ghinea