Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Felicia Filip despre proiectul 'Bilet în așteptare'

Publicat: marți, 31 Ianuarie 2017 , ora 14.12

Peste 2000 de copii provenind din medii defavorizate au văzut, până în prezent, spectacolele Operei Comice pentru Copii (OCC), prin campania "Bilet în așteptare". De la lansarea acesteia, în octombrie 2016, spectatorii Operei Comice au achiziționat peste 1000 de bilete în așteptare. Detalii despre proiect ne-a oferit Felicia Filip, directorul instituției.


Doamnă Felicia Filip, de când a început Opera Comică pentru Copii programul "Bilet în așteptare" s-au achiziționat deja 1000 de bilete. Astfel, 2000 de copii au reușit să vadă spectacole. Cum ați reușit?

Am lansat această campanie de la începutul stagiunii în curs în ideea în care, împreună cu spectatorii generoși, să oferim bilete cadou copiilor din mediile defavorizate, care să poată să vină la spectacolele noastre, fie că este vorba de adăposturi sau centre sociale sau de copii chiar cu deficiențe fizice. Am gândit ca împreună cu acești oameni generoși să aducem bucurie copiilor aflați în dificultate și, iată, este vorba de peste 1500 de tineri care au venit la spectacolele noastre. Deci, peste 1000 de generoși și-au manifestat dorința de a ne fi alături pentru acest gest generos și nobil.


Mă gândesc că sunt foarte mulți copii care în viața lor n-avuseseră ocazia să vadă un astfel de spectacol. Cum au fost reacțiile?

În momentul în care avem printre noi acest gen de copii - fie că este vorba de persoane cu dizabilități sau de cei care au fost mai puțin norocoși și nu au familie - să ne purtăm într-o normalitate. În sensul în care cei care au dizabilități, care au probleme de sănătate, deficiențe fizice să nu fie priviți cum că ar fi mai jos sau "cu probleme", ci sunt în egală măsură la fel ca ceilalți copii. Îi îndemnăm să se joace alături de ei și văzând că reacția este de acest gen prind curat, au acest zâmbet și fericirea pe care o văd în jurul lor. În afară de faptul că avem spectacole, avem și un patinoar al copiilor, care va funcționa până la sfârșitul lunii februarie. Avem, de asemenea, ateliere pentru copii. Ateliere de oratorie, pentru cei care au aceste probleme de a comunica, de exprimare, să depășească acest hop. De asemenea - dans, balet, canto, fotografie. Iată, copilul trebuie să fie într-adevăr în acest mediu în care i se dăruiește posibilitatea de a alege cum să se joace, cum să descopere lumea și cum poți descoperi lumea altfel decât prin armonie muzicală, armonie de culoare, de mișcare, de lumină și mai ales de multă, multă dragoste.

Interviu realizat de Radu Mihalache