Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon despre concertul pascal al Corului Madrigal

Publicat: vineri, 19 Aprilie 2019 , ora 14.54

Cu o dăruire devenită deja tradiție, Corul Național de Cameră “Madrigal Marin Constantin” oferă publicului și în acest an, creații care au făcut istorie în repertoriul cântului coral pascal.

Domnule Emil Pantelimon, ca în fiecare an cu ocazia sărbătorilor de Florii și de Paști, Corul Național de Cameră Madrigal "Marin Constantin" se gândește să sensibilizeze sufletele ascultătorilor, oferindu-le o îmbinare deja devenită tradiție între muzică și spiritualitate. Ce ne-ați pregătit pentru acest an?

Pentru acest an, Corul Național de Cameră Madrigal "Marin Constantin" și Programul național Cantus Mundi pregătesc un eveniment special de Paște, unic până acum în istoria Madrigalului. Iată că este al 56-lea concert de Paște la care instituția noastră propune un decor inedit în fața Ateneului Român, refacerea unei mici părți a Ierusalimului, a Drumului Crucii și a Grădinii Ghetsimani în parcul Ateneului și în foaierul Ateneului Român, acolo unde și sâmbătă și duminică - 20 și 21 aprilie - Corul Madrigal va încânta ascultătorii noștri de la ora 18.00 într-un concert excepțional în două părți.


Se leagă și de sărbătoarea de Paști catolică acest eveniment? Vom asculta atât creații din repertoriul românesc cât și din cel universal?

Absolut! Repertoriul Madrigalului va fi împărțit în creația europeană non-canonică și canonică, în patrimoniul universal muzical dedicat sărbătorilor pascale și muzicii religioase, dar concertul va promova în cea de-a doua parte a sa celebrul "Florilegiu bizantin", lucrare concepută de maestrul Marin Constantin, care, iată, pe 20 aprilie va avea parte și de o lansare spectaculoasă a unui videoclip înregistrat de Corul Național de Cameră Madrigal "Marin Constantin" și de 100 de copii din corurile Cantus Mundi, un videoclip al "Florilegiului bizantin", realizat la ruinele Mănăstirii Chiajna din București, un spațiu deosebit, un spațiu excepțional, o imagine care vine în întâmpinarea sărbătorilor pascale indiferent de cultul religios la care ne referim. Vedeți dumneavoastră, pentru că am adus Ierusalimul în parcul din fața Ateneului, am considerat că sărbătoarea pascală de fapt se referă la întrega umanitate, la toate culturile; este, un arc peste marile religii și este un arc peste tot ceea ce înseamnă credință și speranță, lucruri de care cu toții ne dorim să avem parte în preajma sărbătorilor pascale și nu numai.


Da, un adevărat spectacol pentru suflet... Publicul va participa liber sau va trebui să-și cumpere bilete, fiind concert în aer liber?

Pentru ceea ce înseamnă Expoziția Via Dolorosa și pentru ceea ce înseamnă Grădina Ghetsimani, publicul are acces liber. Desigur, pentru aceia care încă nu au apucat să-și cumpere bilete pentru concertul de duminică, care este și sold out, vom transmite live pe un ecran în fața Ateneului întreg concertul, în condiții foarte bune calitativ și sonor și vizual, într-un spațiu inedit în care îi așteptăm pe toți bucureștenii să se bucure. Pentru concertul în Sala mare a Ateneului Român, îi invităm desigur pe cei care nu au apucat să-și cumpere bilete pe bilete.ro. Pentru concertele de sâmbătă și duminică, mai sunt disponibile bilete doar la concertul de sâmbătă, și îi așteptăm cu mare drag, pentru a duce acasă o bucățică din spiritualitatea pe care sunetul Madrigalului o dă de 56 de ani de Paște în România.


Interviu realizat de Laura Ana Mânzat