Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Mădălin Voicu

Publicat: miercuri, 17 Aprilie 2019 , ora 9.51

Pe scena Sălii Radio are loc vineri, 19 aprilie, un concert ce marchează 50 de ani de activitate artistică pentru dirijorul Mădălin Voicu. Alături de fiul său, acesta va prezenta un program divers - fapt despre care vorbește în interviul de mai jos.

Ce ați avut în vedere alegând programul acestui concert, prin care marcați 50 de ani de activitate artistică?

Ca la toate aniversările, cred că fiecare muzician, își alege lucrări care îi sunt dragi. Eu iubesc simfonia de Mendelssohn, Italiana. La concertul de pian al lui Mădălin junior, n-am putut să am o opțiune. Eu aș fi vrut Concertul nr. 1 de Beethoven, de pian, dacă ar fi fost după mine și Benedetto Marcello este o lucrare care nu se cântă de cel puțin 40 de ani. Nici nu există materiale în România, nu numai la radio sau în București și atunci am zis să face o premieră cu această lucrare superbă și sper ca lumea să guste din bucuria și din frumusețea acestei lucrări.


Cum descrieți experiența de a fi pe aceeași scenă cu fiul dumneavoastră, ădălin Voicu jr.?

De fiecare dată este aceeași stare sau o senzație. Bine, eu cânt cu el de aproape 25 de ani. Nu mai sunt lucruri noi, însă sigur, în fiecare concert există o anumită amprentă emoțională și cred că o să facă o figură bună, cum a făcut de fiecare dată. Sigur că suntem mulțumiți că există acest tandem și sper să țină mult timp de acum încolo.


Înțeleg că alegerea concertului nu a fost opțiunea dumneavoastră. De ce a ales concertul nr. 20 de Mozart?

Cred că bănuiesc, dar încă nu am întrebat, dar presupun, deoarece există în mine un fel de amintire legată de filmul Amadeus, unde partea a doua a concertului este ca un fel de temă de film, care îmi plăcea foarte mult și îmi place și acuma, așa că, presupun că din cauza asta a ales Concertul nr. 20 de Mozart.


Ce proiecte muzicale aveți în viitorul apropiat?

Dacă aș fi numai muzician, adică dirijor, atunci sigur că aș avea timp să aleg și să-mi caut cele mai importante evenimente artistice. Dar, cum mai am și alte îndeletniciri și lucrări de Ministerul Culturii sunt obligat să împac și capra și varza, ca să zic așa, dar sigur, am concerte în toată țara, până la sfârșitul stagiunii, la Târgu Mureș, la Brașov, la Craiova. Îmi fac timp să pot face și meseria mea și să pot fi și util în Ministerul Culturii.


Interviu realizat de Petre Fugaciu