Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristina Comandașu despre festivalul 'Moștenitorii României muzicale'

Publicat: vineri, 21 Septembrie 2018 , ora 13.41

Radio România Muzical propune publicului un nou eveniment, un festival de pian intitulat "Moștenitorii României Muzicale". Cum a apărut ideea organizării acestui festival?

Ideile care au stat la baza organizării acestui festival au fost mai multe. Desigur, titlul a venit de la un proiect comun al corporației Radio România, Moștenitorii României - în cazul nostru este Muzicale. Al doilea, sigur, ascultând discuri pe care le-am difuat în premieră aici, la Radio România Muzical, am remarcat câteva titluri absolut ieșite din comun, foarte frumoase, cu un repertoriu românesc deosebit, propuse de tineri pianiști români excepționali, putem spune, și care ne reprezintă cu mândrie mai ales pe marile scene internaționale. Și-atunci a apărut această idee, de a-i aduce acasă, să cânte și acasă acest repertoriu pe care, iată, publicul din străinătate îl are pe discuri și îl are live în sălile de concerte. A fost nemaipomenit că am reușit să colaborăm și cu Clubul Rotary Pipera care a îmbrățișat acest proiect și care își propune să facă din acest proiect unul multianual, nu doar cu o ediție anul acesta, așa că... de aici am pornit.


Cei trei pianiști invitați sunt Florian Mitrea, Adela Liculescu și Mara Dobrescu - artiști pe care Radio România Muzical i-a promovat și până acum. Ce ne puteți spune despre acești talentați pianiști?

Așa cum spuneam înainte, m-am oprit la aceștia trei pentru că și-au lansat la începutul anului niște discuri foarte frumoase.

Florian Mitrea este un tânăr pianist, îl știm elogiat chiar și de Martha Argerich într-un interviu pe care-l acordase anul trecut tot aici, la Radio România Muzical, Martha Argerich; un tânăr pianist Forian Mitrea care participă acum, zilele acestea, la Concursul "Enescu", și eu sper să facă pentru România o foarte bună figură acolo, pentru că avem nevoie de premii obținute de români la acest concurs. El a propus un CD unde vrea să sondeze muzica scrisă pe malurile Dunării, unde sigur se găsesc și lucrări românești care, de altfel, se regăsesc și în programul de recital pe care-l propune pe 16 octombrie.

Adela Liculescu este mai tânără încă decât Adrian Mitrea, are 25 de ani, a absolvit la Viena la Academia de Muzică de acolo. Și ea și-a lansat un disc pe care l-a realizat cu o finanțare obținută ca premiu la unul dintre concursurile internaționale la care a participat, un disc pe care figurează și lucrări de George Enescu; este ceea ce va și cânta aici, la București, pe 17 octombrie.

Iar Mara Dobrescu are acest disc deosebit, "Soleil de nuit", unde pune alături de lucrări de Lipatti și Enescu, lucrări de Claude Debussy, Frederik Chopin; de asemenea, cântă mult Philippe Hersant, un compozitor contemporan francez. Așa că, Mara Dobrescu, în 18 octombrie va avea acest program franco-român, așa cum de altfel este întreaga ei carieră.

Făcând un rezumat - Sala Radio, între 16 și 18 octombrie, de marți până joi, de la ora 19.00, trei recitaluri care eu sper să suscite interesul publicului nostru. Biletele s-au pus deja în vânzare în rețeaua bilete.ro. Recitalurile vor fi transmise și în direct la Radio România Muzical, dar, în plus, cei care vor fi acolo, în sală, se vor bucura și de alte surprize, pentru că Mara Dobrescu a avut, de exemplu, și ideea unei expoziții care va fi deschisă în foaierul Sălii Radio și vernisată la recitalul ei. Așa că, vă așteptăm la Sala Radio!

Interviu realizat de Larisa Clempuș