Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu compozitorul Kalevi Aho

Publicat: vineri, 5 Mai 2017 , ora 10.59

Compozitorul finlandez Kalevi Aho se află pentru prima dată la București unde va asista la premiera românească a Concertului pentru flaut, adus la viață de Matei Ioachimescu și Orchestra Națională Radio, la pupitrul căreia îl regăsim pe Gabriel Bebeșelea. Iată ce a spus muzicianul despre această prezență.


Kalevi Aho, bine ați venit la București! Este pentru prima dată când vă aflați aici?

Da este pentru prima dată când mă aflu la București, dar anul trecut concertul meu pentru saxofon tenor a fost cântat în primă audiție la Timișoara. Aceasta este o lucrare destul de nouă, a fost cântată în România imediat după premieră. Dar pentru concertul de flaut este o premieră la București, este debutul meu aici.


Care este povestea din spatele acestei lucrări?

A fost o comandă a flautistei Sharon Bezaly, pentru a fi înregistrată la casa de discuri Bis. Am scris opusul în 2002 într-o vară, cam în două luni și jumătate. Mă aflam la casa mea de vară alături de câinele meu, care era bolnav. Credeam că sunt ultimele zile pe care le vom mai putea petrece împreună prin pădure… Astfel mi s-a instalat o stare generală de melancolie. Pe de-o parte aveam o vară minunată, foarte caldă, pe de altă aveam tristețea dată de acest companion de nădejde. De altfel, l-am și pierdut în iarna următoare… Astfel a a părut starea care a generat acest concert.

Eu trebuie să simt atmosfera generală a lucrării, înainte de a o scrie efectiv. Nu am nevoie neapărat de material muzical, ci de ceva idei, sentimente… Am început concertul și nu știam unde se va duce, care va fi finalul. Nu am realizat schițe, ci am făcut direct varianta complet orchestrată. Odată scrise două treimi din lucrare, am înțeles și finalul. A fost asemenea unei povești care-și arată deznodământul scriitorului.


Suneți cunoscut drept un compozitor ce preferă ansamblurile mari. Ce proiecte aveți în prezent?

Lucrez la o nouă simfonie, cea cu numărul 17, apoi voi realiza 4 concerte, pentru 4 instrumente diferite. De asemenea, voi realiza și ceva muzică de cameră, între concerte. Așadar am comenzi pentru 3 ani. Aș fi putut avea mai multe, dar nu am acceptat. Este suficient pentru 3 ani, ca apoi să mă pot gândi ce să fac mai departe.

Interviu realizat de Radu Mihalache