Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: miercuri, 6 Martie 2019 , ora 14.58

"Hymne au soleil" este titlul concertului propus joi, 7 martie, de Corul Academic Radio și de dirijorul Ciprian Țuțu. Soliști vor fi soprana Alina Bosovici, mezzosoprana Alina Georgescu, tenorii Giuliano Ghelasă și Cristian Paraschiv, baritonul Cornel Popușoi și Liviu Ofițeru - percuție. Concertul va fi realizat cu participarea pianiștilor Carmen Săndulescu și Dan Stoenescu și poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical, de la ora 19:00. Detalii despre program și despre prilejul realizării acestui eveniment ne-a oferit Ciprian Țuțu.


Prezentați la Sala Radio concertul "Hymne au soleil", o idee pe care, așa cum este amintit în comunicatul de presă, ați imaginat-o cu mai mult timp în urmă. De unde a pornit această dorință a dumneavoastră de a realiza un concert dedicat muzicii franceze?

Cultura franceză este o cultură muzicală deosebită. La ea fac referire. Pentru istoria muzicii corale, muzica franceză, spațiul francez, a însemnat o bogată sursă pentru noi, interpreții de astăzi, pentru că vorbim de perioada de aur a renașterii, perioada de aur a muzicii corale dar, totodată, vorbim și de muzica secolului al XX-lea în care câțiva exponenți importanți - pornind de la impresioniștii Debussy și Ravel - au compus în această zonă a muzicii dedicată ansamblului coral.


Pornind de la acești doi piloni ați alcătuit și programul concertului.

Exact. Este vorba despre compozitorii cunoscuți de muzică corală franceză, dar să știți că în alcătuirea programului, de fapt, n-aș spune că am ales exclusiv muzică franceză, ci este vorba de muzică cu text în limba franceză, pentru că am pornit de la textele poetice care sunt toate în limba originală franceză chiar dacă aparțin, printre alții, lui Rilke, de pildă, poet care nu este de origine franceză, dar care a avut o perioadă de glorie când a locuit la Paris. Or, poemele sale i-au inspirat pe compozitori precum Milhaud. Vom regăsi Quatrains Valaisans de Milhaud în programul nostru, dar vom regăsi de asemenea și 6 cântece de Paul Hindemith, care nu este compozitor francez. Vom regăsi, de asemenea, Leonard Bernstein - The Lark și-a intitulat el această piesă; de fapt este muzica de scenă pentru drama Ciocârlia de Jean Anouilh, pentru care Bernstein a compus muzica.


Ați reunit toate aceste lucrări sub denumirea "Hymne au soleil".

Concertul nostru se desfășoară la debut de primăvară, este ca o nouă renaștere. De fiecare dată trăim această experiență minunată a unui nou început; e ca un răsărit de soare, soarele care ne luminează cu razele sale, care ne inspiră, care ne farmecă, ne ridică. Recunosc, în titlul pe care l-am pus, inspirația directă am avut-o dintr-o piesă compusă de Lili Boulanger, prima compozitoare care a câștigat premiul Romei - o muzică fantastică, foarte expresivă. Am descoperit-o de curând pe această compozitoare și cred că în viitor vom mai cânta și alte piese de-ale ei.


Nu în ultimul rând, aș vrea să ne spuneți care sunt prilejurile de sărbătoare pe care le marcați prin acest concert, pentru că știm că sunt mai multe.

O sărbătoare a muzicii înseamnă o primăvară muzicală. Chiar îmi aduc aminte că, în urmă cu trei ani, când am venit la Corul Radio, primul concert pe care l-am susținut în calitate de dirijor al ansamblului a fost intitulat "Voci de primăvară". Deci este cumva o aniversare personală - trei ani de când sunt dirijorul acestui cor - dar, mai mult decât atât, recunosc că o motivație, un imbold suplimentar a fost cel pe care noi îl sărbătorim acum, Sezonul cultural România-Franța. Chiar dacă acest concert nu este integrat oficial în ciclul de activități culturale gândit de Ministerul Culturii, totuși ne-am gândit să aducem și noi ofrandă acestei sărbători, să arătăm cât de bogată este cultura care unește cele două țări.

Interviu realizat de Ana Diaconu