Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Bogdan Vaida - Classic Unlimited

Publicat: vineri, 15 Februarie 2019 , ora 11.55

Ultimul concert din cadrul proiectului 'Classical Unlimited' are loc în data de 20 februarie, la „Fabrica de timp liber” din Turda. Prima ediție a proiectului a avut loc în Germania, sub titlul „Klassik mittendrin” în anul 2015.

Ediția din acest an a Turneului Classic Unlimited a început în data de 7 februarie. Cum ați organizat de această dată seria evenimentelor?

De organizarea evenimentelor se ocupă firma Fapte de aici, din Cluj. Practic, proiectul Classic Unlimited - sau această ediție a sa - a început în octombrie anul trecut, iar concertele le-am despărțit în două din cauză că erau foarte multe.


Și cum ați gândit această a doua jumătate?

Mergem în locațiile unde oamenii vor să ne asculte, vor concerte de muzică clasică. Am primit invitații din partea Universității de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș, o sinagogă din Oradea, ieri am avut aici, în Cluj, concert într-un club. A fost o experiență incredibilă; într-un club în care, în mod normal, se fac concerte de muzică pop, rock ș.a.m.d. A fost plin! Incredibilă deschiderea oamenilor care ne-au primit acolo pentru un concert de muzică clasică! Și apoi mai avem la Baia Mare mâine, la Liceul de Muzică, și săptămâna viitoare încă două - unul la barul Vorbe din Cluj Napoca (acesta o să fie un concert mai restrâns, pentru invitați, un fel de concert retrospectiv dacă vreți) și încă unul la Fundația Rațiu din Turda.


Care a fost ideea de bază a turneului?

Ideea de bază a turneului este, practic, ideea după care am făcut proiectul Klassik mittendrin din Germania, unde locuiesc eu, și este vorba de concerte de muzică clasică, de muzică de pian în locuri neobișnuite, fără să pună accentul pe neobișnuite, pur și simplu locuri unde oamenii vor să găzduiască un concert de muzică clasică. Practic, ideea s-a format odată cu proiectul pentru că începuturile au fost și puțină întâmplare, și puțin noroc. Ca să spun pe scurt cum a avut loc primul concert de la care a pornit totul: am fost la un atelier de motociclete la un prieten de-al meu; m-a întrebat "unde cânți, ce vrei să faci?" și i-am spus că vreau să fac un concert penru oameni care în mod normal nu merg în sălile de concerte tradiționale; după care el a spus "hai și cântă aici!". A urmat o pauză de vreo zece secunde în care n-am știut dacă să râd. După aceea am zis "Chiar! Hai să facem!" Am făcut două concerte de la care a pornit totul. De atunci încolo s-a dezvoltat. Doi ani mai târziu, cei de la firma Fapte mi-au propus să aducem proiectul în România și astfel s-a născut proiectul Classic Unlimited.

Interviu realizat de Petre Fugaciu