Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe Festivalul Muzicii de Divertisment de la Târgu Mureș

Publicat: miercuri, 10 Ianuarie 2018 , ora 13.02
Mai multe informații despre proiectele din următoarele luni ale Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș ne-a oferit Vasile Cazan, directorul general al instituției.


Iată că odată cu noul an începe și cea de-a doua ediție a Festivalului Muzicii de Divertisment de la Târgu Mureș. Cum va arăta programul acestei ediții?

Sunt câteva concerte de excepție. Sigur că aici sunt două elemente de tradiție. În primul rând vreau să vă spun la toți un an nou cu bucurie, cu sănătate, cu fericire, cu împliniri, dumneavoastră și ascultătorilor postului dumneavoastră de radio, pentru că și eu îl ascult și mă bucur de această oportunitate, să prezint câteva gânduri legate de ceea ce se întâmplă la filarmonica noastră. Așadar, anul acesta este a doua ediție a Festivalului muzicii de divertisment. S-a tatuat oarecum ideea acestui festival în ultimii ani, pentru că, bunăoară, Concertul Extraordinar de Anul Nou de la Târgu Mureș are o tradiție de peste patru decenii. Apoi, concertele speciale ale revelionului, de asemenea, de peste 15 ani le organizăm și mi-a venit ideea să facem din toată luna ianuarie o manifestare artistică de excepție, care să fie grupată în jurul acestei muzici de divertisment. Așadar, a doua ediție a festivalului în luna aceasta, în luna ianuarie sunt cele două concerte extraordinare de Anul Nou, la care am invitat un dirijor de excepție, cunoscut în țara noastră și nu numai. Este dirijorul Jin Wang. El va dirija un program Johann Strauss, apoi celălalt concert special pe care îl dirijează maestrul Shinya Ozaki, dirijorul nostru permanent din Japonia. Un alt program interesant și mai variat. Apoi, soprana de excepție Daniela Păcurar ne onorează și anul acesta. După va fi un alt concert extraordinar, în 23 și 25 ianuarie, un concert de tangouri argentiniene și românești, De la tradițional la Piazzolla, cu dirijorul clujean József Horváth, iar invitați alături de orchestra noastră vor fi cântăreața Analia Selis și pianistul Mariano Castro. Deja biletele sunt vândute pentru toate aceste șase concerte pe care le susținem în luna ianuarie.


Și aflându-ne la început de an, îmi permit să vă întreb ce ați pregătit în mare pentru următoarele luni de stagiune.

Până în iunie, până se închide stagiunea 2017-2018, o să mai avem concerte de excepție vocal-simfonice, simfonice, dar și de operă. În concert vom cânta în luna aprilie Nabucco de Verdi sau un alt concert extraordinar de operă cu arii celebre, cu coruri celebre din opere, în luna martie. Concertul cu muzică din filme este un alt element de tradiție în stagiunile noastre și, nu în ultimul rând, îmi face plăcere să vorbesc despre ediția cu numărul 48 de anul acesta a festivalului Zilele Muzicale Târgmureșene. Toată luna mai este grupată în jurul acestui festival, este o varietate de ofertă, începând cu programele simfonice, vocal-simfonice, camerale, corale. Suntem bucuroși să participăm în fiecare an și noi la proiectul care se numește Săptămâna muzicii noi.


Ați ales să marcați în vreun fel centenarul Marii Uniri pe care îl sărbătorim anul acesta?

Sigur că da. Noi din septembrie am gândit deja câteva momente speciale, în care muzica românească să fie la mare cinste și apoi, când ne apropiem de eveniment, să culminăm cu programe corespunzătoare care să evidențieze bogăția muzicii românești.


Interviu realizat de Ana Diaconu