Interviuri Înapoi

AUDIO. Începe Festivalul Internațional 'Iubiți muzica românească!' - Interviu cu dirijorul Dorin Frandeș

Publicat: joi, 12 Octombrie 2017 , ora 12.29
Între 12 și 19 octombrie are loc, la Arad, Festivalul Internațional "Iubiți muzica românească!", un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Organizat în săli emblematice precum Cercul Militar, Colegiul de arte "Sabin Drăgoi" sau Sala Ferdinand a Primăriei din Arad, festivalul propune o panoramare a creației culte românești, în special a celei aparținând generațiilor post-enesciene și contemporane, cu dublul scop al promovării sale în rândul unui public cât mai larg și al familiarizării interpreților români și străini cu opusuri de referință, rar sau deloc întâlnite altfel pe afișul stagiunilor de concerte. Detalii am aflat de la dirijorul Dorin Frandeș:

Domnule Dorin Frandeș, de astăzi începe la Arad Festivalul Internațional "Iubiți muzica românească!". Ce înseamnă, mai exact, acest proiect?

În primul rând, înseamnă o revenire la normalitate. Este ajutorul generos oferit de Administrația Fondului Cultural Național, care ne-a finanțat această acțiune.


La ce evenimente ne putem aștepta, spre exemplu astăzi?

Astăzi se deschide festivalul cu un colocviu de muzicologie la care participă personalități deosebite, de prim rang, din muzicologia românească de la București, de la Timișoara, de la Cluj, de la Arad și care discută în jurul temei "Evoluția muzicii contemporane românești în contextul mondial".

După acest colocviu, care începe la ora 16.00, la ora 19.00 va avea loc concertul de deschidere condus de un dirijor care e de origine maghiară, dar trăiește în Finlanda, Holloköi Huba, și cuprinde lucrări care reprezintă diverse faze ale muzicii românești… începând de la Sabin Drăgoi cu Divertismentul rustic și, după aceea, lucrări mai apropiate de zilele noastre - Gabriel Almași, un compozitor timișorean, The Mysterious Journey of Life, care este o primă audiție absolută. Un alt compozitor timișorean este Remus Georgescu care va fi prezent cu Toccata pentru pian și orchestră și solistă este tot o timișoreancă - Andreea Dumitrescu. După aceea vine Walter Michael Klepper, tot din Banat - Divertisment pentru orchestră de coarde și timpani… Petru Stoianov - Hiperboreeana și Gabriel Mălăncioiu - Zamolxis pentru trompetă și orchestră, aici fiind solist tot un timișorean de primă mână, trompetistul Sergiu Cârstea. În concert este invitat și actorul Adrian Korek de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

Este, practic, un fel de sinteză a uneia din părțile importante a creației bănățene. După câte ați văzut, e vorba și de compozitori și de interpreți din Banat, unde capitala se află la Timișoara.

Interviu realizat de Radu Mihalache