Interviuri Înapoi

AUDIO. În perioada 8-10 iulie la Lugoj se desfășoară ediția a XXII-a a Festivalului Coral Internațional 'Ion Vidu'

Publicat: marți, 28 Iunie 2016 , ora 14.29

În perioada 8-10 iulie la Lugoj se desfășoară ediția a XXII-a a Festivalului Coral Internațional „Ion Vidu”. Acesta este subiectul interviului pe care ni l-a acordat domnul Tudor Trăilă, coordinator al evenimentului.

Festivalul Coral Internațional „Ion Vidu” are o tradiție importantă. În acest an deschideți programul cu Ziua „George Enescu” - un prim moment al unui turneu ce se va desfășura la Lugoj, Caransebeș și Oravița. În ce va consta, mai concret, această primă zi?

În perioada 8-10 iulie 2016, se va desfășura la Lugoj, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Coral Internațional „Ion Vidu”, una dintre cele mai vechi și prestigioase manifestări culturale de acest gen din țară. Vom deschide programul cu Ziua „George Enescu”, care se află deja la ediția a III-a în cadrul festivalului nostru. Anul acesta poartă subtitlul „Pe urmele lui Enescu”. Prima întâlnire va avea loc la ora 17.30, în sala de consiliu a Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, unde va fi organizat un colocviu, urmat de o expoziție documentară și o lansare de carte a prof.dr. Constantin Tufan Stan - George Enescu – consonanțe bănățene. La acest eveniment sunt invitați de onoare prof.univ.dr. Elena Chircev, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, prof.dr.univ. Dumitr Jompan, un renumit muzician din Vestul României , conf.univ.dr. Ioan Fernbach de la Universitatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, lector univ. Simona Negru, lector univ. Silviana Ana Cârdu, doamna Simona Stoița, de la Radio Timișoara și domnul Simion Dănilă. Moderatori vor fi prof. Mihaela Tomescu și prof. dr. Constantin Tufan Stan. După care, la ora 19.00 în sala de spectacol al Teatrului Municipal „Traian Gozăvescu” va avea loc un concert medalion George Enescu, la care își vor da concursul Octavian Bârlea, Ioana Tudor, Andrei Petrache, Teodora Țepeș, Adela Lorincz, Lavinia Furdui, Mugurel Suciu, Anna Maria Cristina Topan, Andreea Florea, Radu Ropotan, care vor interpreta diferite piese la vioară, violă, trompetă și pian.


Ansamblurile corale vor intra pe scenă sâmbătă, 9 iulie și duminică, 10 iulie. Aveți invitați importanți atât din România, cât și de peste hotare.

Desigur, sâmbătă urmează în Festivalul nostru o gală de concerte, în care se vor interpreta piese de o factură deosebită. Toate corurile invitate vor avea un repertoriu bogat. Corul bărbătesc al Bisericii creștine baptiste „Harul”, înființat încă din anul 1943, un cor deosebit, care a participat la foarte multe manifestări de gen, din țară și străinătate; Corala Parohiei Ortodoxe „Buna Vestire” din Deva, Corul Mixt „Gyorgy Mihalka” din Mako, Ungaria, un oraș nou înfrățit cu orașul nostru, Lugoj; Corul „Philarmonia”, dintr-o frumoasă zonă din Grecia, orașul Xilocastro din Peloponez și corul gazdă, Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, dirijat de maestrul Lucian Onița. Duminică vor avea loc două concerte religioase în Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” din Lugoj. Va cânta Corul „Philarmonia” din Xilokastro, Grecia și la Biserica Romano-Catolică din Lugoj, Corul Mixt „Gyorgy Mihalka” din Mako, Ungaria.


Iată un program interesant și bogat. Ce public așteptați la acest eveniment?

Ca de fiecare dată, publicul lugojan va fi alături de noi, mai ales că, după cum se știe, Lugojul are o veche tradiție în arta cântului coral, corul nostru fiind înființat încă din anul 1810. Vă dați seama că este o tradiție care obligă și pe care o respectăm. De la ediția trecută, fiul regretatului compozitor și dirijor lugojan Walter Michael Klepper a instituit un premiu pentru cea mai bună interpretare a unor piese ale unui compozitor din Banat. Ca recunoaștere a meritelor pentru îngrijirea muzicii bănățene anul trecut premiul a fost câștigat de Corul „Ion Vidu”, care a și avut două piese din repertoriul maestrului Klepper, iar anul acesta din nou, fiul compozitorului Klepper, Ralph Dietrich Klepper va fi prezent pe scena teatrului municipal și va înmâna din nou premiul în memoria tatălui său.


Vom afla la momentul potrivit cine va câștiga în acest an Premiul Klepper. Vom fi acolo la Lugoj, alături de dumneavoastră. Vă mulțumim foarte mult pentru toate aceste detalii legate de programul Festivalului Coral Internațional „Ion Vidu”, ediția a XXII-a.

Vă așteptăm cu drag. Alături de noi vor fi de asemenea maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România și doamna Alina Pârvulescu, secretar general al aceleiași asociații.


Interviu realizat de Monica Isăcescu