Cronici Înapoi

AUDIO. Gală de Operă propusă de UNMB, pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 30 Martie 2018 , ora 11.29

Don Giovanni și Nunta lui Figaro de Mozart, Don Carlo, Vecerniile siciliene și Rigoletto de Verdi, Boema de Giacomo Puccini sunt numai câteva dintre titlurile operelor din care studenții Universității Naționale de Muzică din București au ales să interpreteze joi, 29 martie 2018, arii și uverturi celebre.

Festivalul Chei, organizat în decursul acestei săptămâni de Universitatea Națională de Muzică din București, se apropie de final și ne-a propus ieri seară o gală de operă, desfășurată pe scena Sălii Radio. Zece voci tinere, riguros selectate, printre care s-au numărat soprana Diana Alexe, mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, tenorul Daniel Trandafir și basul Ștefan Lamatic, au prezentat fiecare câte un moment muzical în compania orchestrei studențești Universitaria și sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Ganea. Iar la final, s-au reunit pentru a cânta împreună finalul Actului I din opera mozartiană Don Giovanni.

S-a aflat în sală un public destul de numeros, printre care le-am regăsit și pe câteva dintre profesoarele de canto ale protagoniștilor:

mezzosopranele Cristina Șoreanu: „E o premieră pentru noi. Suntem pentru prima dată pe scena Radioului alături de orchestră, în acest recital, și ne mândrim cu voci foarte frumoase.”

...și Claudia Codreanu: „Tinerii au fost selectați cu mare grijă - tineri foarte talentați, tineri cu voci frumoase, care cântă inteligent și sensibil. Avem tineri cântăreți foarte talentați.”

și soprana Mariana Colpoș: „Sincer, pentru mine e chiar o revelația! Vă văd întotdeauna pe scările Conservatorului și prin săli, vă văd pe acolo mișunând și îmi dau seama că... sincer, știi care a fost impresia mea? Am cântat de atâtea ori pe scena asta, am cântat cu colegi care sunt părinții celor care au cântat aici. Am avut senzația că se înlocuiesc generațiile și se înlocuiesc foarte bine!”

Concluziile de final de festival au fost formulate de pianista Verona Maier, prorectorul Universității Naționale de Muzică din București: „Nu pot să spun că la unele lucruri țin mai mult decât la altele pentru simplul motiv că, în toate momentele, toată lumea a dat tot de a putut. Nu au fost toate lucrurile chiar extraordinare, dar având în vedere că va mai fi o altă dată, eu cred că totul va crește. Această a zecea ediție cred că a fost o ediție cu foarte multă densitate de evenimente și cu o concentrare a întregii instituții pe care, recunosc, m-am bucurat să o constat atât de bine închegată ca o comunitate academică având acest unic gând, că avem studenți care, cu ajutorul instituției, pot fi mai mult decât sunt astăzi.”

Reportaj realizat de Ana Diaconu