Interviuri Înapoi

AUDIO. Gala de operă din cadrul Festivalului 'Chei', eveniment desfășurat cu Bogdan Vodă la pupitrul dirijoral

Publicat: luni, 25 Martie 2019 , ora 16.36

În cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Chei are loc joi, 28 martie 2019, Gala de operă. Concertul aduce în prim plan studenți ai secției de canto a Universității Naționale de Muzică din București, alături de Orchestra Concerto sub bagheta lui Bogdan Vodă.


Cum au decurs repetițiile?

Deocamdată suntem pe traseul de a reuși, sperăm, o gală de operă frumoasă, cu niște tineri soliști talentați. Față de orchestra Operei sau față de orchestra Radioului, noi suntem totuși încă într-un parcurs educativ în care învățăm și un moment de operă în educația tinerilor viitori instrumentiști de orchestră e foarte important pentru că este cu totul altfel decât sunt ei obișnuiți la ora normală de instrument. Apariția vocii, apariția cuvintelor, necesitatea de a respira, de a urmări un parcurs dramaturgic complex fac în primul rând ca axa temporală dar și alte elemente să aibă atâtea variații cât ei nu-și închipuiau că sunt obișnuite. Și-atunci, pentru noi, a ne adapta de la obișnuitele noastre piese de instrument sau de orchestră la arii de Puccini, de Mozart, din zone stilistice diferite este un efort mare. Deocamdată suntem fericiți de direcția în care mergem, dar până joi mai e cale lungă.


Cum s-a desfășurat procesul de selectare a soliștilor?

A fost un anunț prealabil, cu aproximativ două luni și jumătate în urmă, urmat de o comisie formată din membrii Consiliului artistic al Universității de Muzică și alegerea celor 11 momente alături de o uvertură care să permită și orchestrei să se prezinte. A fost un moment frumos pentru că am văzut faptul că în continuare secția de canto a Universității Naționale de Muzică produce copii foarte valoroși; poate câteodată prea curajoși în alegeri repertoriale, poate câteodată prea emoționați, dar ce am ales cred că este reprezentativ pentru nivelul actual al Universității.

Aș mai adăuga un lucru: acum doi ani am avut plăcerea de a organiza cu orchestra pe care eu o păstoresc la Universitate aceeași gală de operă și, uităndu-mă la distanță de doi ani la ce-au făcut copii ăștia care au avut ocazia să fie promovați de Universitate într-un astfel de concert, e plăcut să vezi că unii dintre ei și-au ocupat deja locurile în teatrele lirice - la Operetă, la Operă, la Opera comică, ba chiar și în străinătate deja - cu roluri importante, la teatre din ce în ce mai importante.

În ultimii ani, am încercat să facem ca acest festival al Universității, Festivalul Chei, să se adreseze unui public mai larg nu doar studenților și, ca atare, în ultimii ani conducerea Universității a reușit să creeze parteneriate cu Filarmonica "George Enescu", cu Radiodifuziunea Română, astfel încât deschiderea Festivalului de anul acesta se desfășoară la Ateneu sub bagheta unui maestru extraordinar, maestrul Galați, iar noi avem plăcuta surpriză de a fi primiți de către Radio pe o scenă unde au cântat marii cântăreți ai lumii. În plus, ne putem bucura cu ocazia asta de o înregistrare care să arate cât anume din cât credem noi că interpretăm se întâmplă în mod real. este o verificare extraordinară, pentru că de multe ori ceea ce vezi și asculți pe scenă e foarte incitant, foarte pasionant, dar când poți asculta o înregistrare reală din sala de concert, bine făcută de profesioniști, poți să și înveți din ea extraordinar de mult.

Interviu realizat de Petre Fugaciu