Interviuri Înapoi

AUDIO. François Lazarevitch vorbește despre prezența în cadrul Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

Publicat: joi, 13 Iulie 2017 , ora 11.25

Muzica irlandeză a secolelor XVII-XVIII este propunerea acestei seri de 13 iulie 2017 în cadrul Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc. Protagoniști sunt membrii ansamblului Les Musiciens de Saint-Julien, cei care s-au dedicat acestui proiect după aprofundarea muzicii vechi scoțiene, demers concretizat prin discul "For Ever Fortune". Programul din această seară gravitează în jurul compozitorului și poetului Turlough O'Carolan. Mai multe aflăm din declarația acordată de flautistul François Lazarevitch, conducătorul artistic al ansamblului Les Musiciens de Saint-Julie:


"Sunt la a doua prezență în România; am concertat în septembrie 2016 la Festivalul de Muzică Veche de la Timișoara. M-a impresionat publicul. Sunt oameni foarte interesați de aceste sonorități; sunt calzi și receptivi. Am realizat că muzica este foarte importantă pentru publicul de aici. Tot la Timișoara am susținut și un curs de măiestrie și mă leagă foarte multe amintiri de colaborările cu tinerii flautiști români.

Muzica pe care o prezentăm în această seară este una sensibilă. Astfel pot descrie cel mai bine melodiile irlandeze care sunt în același timp accesibile. Și cântăm această muzică pe instrumente tradiționale, dând o notă poetică actului artistic. E un program variat cu muzică de dans - tempouri alerte, pline de viață - dar și cântece lente pentru care am lucrat cu tenorul Robert Getchell, cel care a fost foarte interesat de aceast proiect și pe care publicul îl va urmări în această seară. Repet, este o muzică extrem de sensibilă."


Lucian Haralambie