Cronici Înapoi

AUDIO. FOTO. Moștenitorii României Muzicale - Recitalul violonistei Ioana Cristina Goicea

Publicat: luni, 14 Octombrie 2019 , ora 15.31

Violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Andrei Banciu au fost protagoniștii celui de-al treilea recital de anul acesta din cadrul proiectului "Moștenitorii României Muzicale". Proiectul inițiat de Radio România Muzical în anul 2018 își propune să-i facă cunoscuți pe tinerii artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate și pe care publicul român are șansa să-i asculte foarte rar.

Recitalul de sâmbătă, 12 octombrie, a fost primul la București al violonistei Ioana Cristina Goicea de după reușita sa la Concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles.

Cei doi instrumentiști și-au etalat virtuozitatea și marea putere de expresie prin repertoriul ales. Programul interpretat timp de 60 de minute, fără pauză, a cuprins opusuri precum Sonata nr. 1 în Sol major de Maurice Ravel, Meditație, Melodie și Vals-scherzo de Piotr Ilici Ceaikovski, Havaneza și Introducere și Rondo capriccioso op. 28 de Camille Saint-Saëns.

Printre cei care au venit să-i asculte pe Ioana Cristina Goicea și Andrei Banciu s-a numărat și președintele Rotary Club Pipera, Dan Popescu:

"Ioana Cristina Goicea ne-a impresionat. Sala a reacționat foarte cald. Este surprinzător de plăcut să vezi că publicul de la București apreciază și dorește, prin reacția pe care a avut-o, să se bucure de astfel de momente, de recitaluri și de tinerii noștri muzicieni români, moștenitorii României muzicale, cum am denumit acest proiect comun. Să ne bucurăm de ei în țară și ei să se bucure de publicul din țară. Chiar am vorbit mai devreme cu ei și erau foarte atinși de reacția publicului, de căldura publicului de acasă. Ce mi-a plăcut foarte mult la cei doi e dialogul permanent între ei, comunicarea, modul în care se vede că sunt uniți ca echipă și se vede că au lucrat mult și au cântat mult împreună. S-au completat perfect! Demult n-am mai auzit un astfel de duo și, nu în ultimul rând, o asemenea violonistă. Trebuie să ne mândrim cu ei! trebuie să ne mândrim cu tinerii noștri!"

La finalul recitalului publicul a fost răsplătit cu patru bisuri din partea artiștilor, dar și cu o sesiune de autografe oferite cu ocazia lansării discului "Romantic exuberance". Semnat de Ioana Cristina Goicea și Andrei Banciu, discul a apărut în septembrie la casa germană Genuin, iar concretizarea sa este parte a premiului primit în 2018, la concursul câștigat de violonistă la Bonn. Sonata în Mi bemol major pentru vioară și pian de Stan Golestan se numără printre opusurile prezente pe album. George Enescu este cel care a prezentat această lucrare la Paris, în primă audiție în 1908, interpretând-o constant în anii 20' la București.

Reportaj realizat de Maria-Isabella Nica
Fotografii realizate pentru Radio România Muzical de Ioana Hameeda