Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul Internațional 'Vară Magică' - Reginele lui Handel

Publicat: joi, 27 Iulie 2017 , ora 11.06

Vara aceasta continuă să fie una toridă, în care simți că totul în jurul tău se topește. Care sunt alternativele pentru a te ascunde? Cu siguranță o variantă bună este Ateneul, mai ales în serile de miercuri, atunci când se desfășoară concertele din cadrul Festivalului Internațional 'Vară Magică'. Cel desfășurat aseară, 26 iulie 2017, a fost unul aparte, deoarece este pentru prima dată de când frecventez acest festival când am avut ocazia să urmăresc o seară exclusiv barocă. Nu doar atât, ci am ascultat unele dintre cele mai inspirate numere din operele lui Georg Friedrich Handel.

'Vinovații': soprana Rodica Vică și ansamblul I Ludici. Ce pot spune despre acest concert? Că am ascultat o voce clădită parcă pentru acest repertoriu, am văzut o prezență care a ținut întreaga scenă și sală în palmă și că am simțit o schimbare binevenită în repertoriile pe care le întâlnim adeseori în sălile noastre de concert. Rodica Vică este una dintre puținele soliste de la noi care abordează cu mare seriozitate repertoriul baroc, de altfel și cercetările ei din ultima vreme au fost axate pe această latură, îndeosebi pe personajele feminine din creația lui Handel. Urmărindu-i evoluția în ultima vreme, se simte cum ornamentica epocii îi stă natural în voce, iar atitudinea îmi dă senzația unei tinere Cecilii.

Ansamblul I Ludici și-a realizat onorabil treaba, aplicându-se cu seriozitate asupra opusurilor abordate. Se simte că nu este o muzică pe care o frecventează zilnic, dar se pare că este o muzică ce a reușit să îi intrige. Pe lângă numerele din operele Alessandro, Tamerlano, Giulio Cesare, Rinaldo și din Oratoriul Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, am mai ascultat și două triosonate și o Sinfonia. Muzică bună și un program relativ scurt. Adevărul este că artiștii au găsit durata ideală, mă gândesc că ariile da capo, dacă ar fi fost mai numeroase, ar fi părut destul de monocrome.

Desigur, nu pot încheia relatarea fără a vorbi despre ținuta solistei, care a șocat într-o oarecare măsură. Aceasta a părut a fi în linie cu scenografiile moderniste ale operelor baroce și a făcut-o pe soprană să arate ca o regină înghețată, o regină determinată să se apere cu orice preț de soare. Cu toate acestea, pot spune că am avut parte de o seară cât se poate de plăcută, cu o solistă de forță, care a oferit și un bis pe măsură, 'Agitata da due venti' de Vivaldi, și cu o muzică mai rar întâlnită pe scenele noastre. Așteptăm cu interes să vedem ce surprize ne mai rezervă Festivalul Internațional 'Vară Magică'.

Radu Mihalache