Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul Internațional Virginia Zeani. A 2-a și a 3-a zi.

Publicat: joi, 21 Iunie 2018 , ora 11.58

Dacă ediția a II-a a Festivalului Internațional "Virginia Zeani" s-a deschis luni sub semnul emoției pure, cea de-a doua și a treia zi, aș spune că au stat sub semnul tinereții și al bucuriei de a cânta împreună. Pentru că au cuprins: un masterclass oferit de soprana și apreciata profesoară de canto, Horiana Brănișteanu ( foto ), celor 36 de concurenți calificați în etapa a doua a concursului "L'Assoluta Virginia Zeani", precum și un concert extraordinar -astfel conceput, încât să ilustreze exact bucuria de a cânta împreună a soliștilor cu membrii Cvartetului Classis, precum și a membrilor Corului Filarmonicii de Stat Târgu Mureș condus de Vasile Cazan și acompaniat de Maria Antonia Someșan.

De altfel, să-l asculte pe cel ce stă lângă ei pe scenă și să comunice cu el, acesta a fost și primul sfat pe care Horiana Brănișteanu l-a oferit tinerilor participanți la cursul de master, susținut marți, în colaborare cu actorul și regizorul Liviu Pancu - fondator totodată al Teatrului "Scena" din Târgu Mureș, locul unde s-a și desfășurat prima întâlnire - iar ieri, în colaborare cu regizorul Rareș Budileanu la Căminul Cultural din Solovăstru, satul natal și atât de drag doamnei Zeani. Să se conecteze cu cei din jur, așadar, dar să se și exprime prin actul artistic fără nici o reținere cu toată ființa lor, deziderat aproape imposibil de realizat la începutul cursului, dar atins până la finalul lui. Excelente și la momentul potrivit au fost în plus toate observațiile muzicale făcute de Horiana Brănișteanu, fiecărui tânăr în parte: cu sugestii tehnice, soluții rapide pentru îmbunătățirea interpretării lor- atât din punct de vedere tehnic, cât și expresiv - astfel încât, la finalul cursului, toți s-au declarat extrem de recunoscători și că vor intra azi în concurs cu mai multă încredere în forțele proprii.

Cât despre concertul extraordinar, găzduit aseară de Casa de Cultură "Eugen Nicoară" din Reghin, acesta s-a deschis festiv, cu oferirea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Reghin, marii soprane Virgina Zeani, titlu înmânat directorului general al festivalului, Marian Giurgiu de Maria Precup - Primarul Reghinului și s-a mai deschis muzical, cu un minirecital Chopin, susținut de pianista Mădălina Pașol.

A fost un concert coral - în prima sa parte, amalgamând partituri dintre cele mai diverse, de la "Madonna mia cara" de Orlando di Lasso, la celebrele coruri din operele "Nabucco" de Verdi și "Cavaleria rusticana" de Mascagni, susținut deci de Corul Filarmonicii din Târgu Mureș condus de maestrul Vasile Cazan, iar în a doua parte, un concert de operă, avându-i soliști pe: soprana Eszter Zemlenyi din Ungaria ( deținătoare a Premiului al II-lea al Concursului "L'Assoluta Virginia Zeani", ediția de anul trecut ) basul Slavis Besedin, din Federația Rusă și tenorul orădean, Ștefan von Korch. Toți trei, au oferit publicului - extrem de entuziast și numeros din Reghin - arii și duete celebre din operele: "Nunta lui Figaro" și "Don Giovanni" de Mozart, "Rigoletto" de Verdi, "Linda di Chamounix" de Donizetti, "Puritanii" de Bellini și "Boris Godunov" de Mussorgski, precum și celebra romanță rusă Ochi Chernye sau Granada lui A. Lara. Momentele cele mai aplaudate au fost: "Le filles de Cadix" de Delibes - în interpretarea sopranei Zemlenyi Eszter, "Cântecul lui Varlaam" - intepretat de basul Slavis Besedin și "La donna e mobile" cu Ștefan von Korch. Tot programul de operă a avut parte de susținerea instrumentală a Cvartetului "Classis" din Cluj-Napoca -excelent partener de muzică!- și l-aș evidenția pe pianistul Peter Kolcsar, totodată și directorul artistic al Festivalului Internațional de Operă Virginia Zeani, un adevărat factotum în această săptămână dedicată și onorând numele L'assolutei Virginia Zeani.

Acum la ora 10.00 începe prima etapă a concursului de canto. Mâine va fi semifinala, iar sâmbătă vom afla numele câștigătorilor, iar diseară va avea loc un concert de muzică sacră, la Biserica Romano-Catolică, despre care vă voi vorbi bineînțeles, în corespondența de mâine.


Reportaj realizat de Luminița Arvunescu