Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul 'I love Lipatti', 19 - 22 martie 2017, ediția I

Publicat: vineri, 17 Martie 2017 , ora 12.47
De ce ați ales acest titlu - I love Lipatti - pentru că sunt convins că nu este deloc întâmplător?

L-am ales din două motive. Unul, dintr-o dorință personală de a-mi mărturisi public iubirea pentru Dinu Lipatti, iubire care s-a născut acum 40 de ani, când profesorul meu de pian de la liceul de muzică din Cluj, Bogdan Georgescu - proaspăt întors de la Paris după doi ani de cursuri cu profesoara Nadia Boulanger, care a fost profesoara lui Dinu Lipatti - a venit la cursuri cu două discuri de vinil cu Concertul în la minor de Grieg și Concertul în la minor de Schumann. Mi le-a pus să le ascult și m-am îndrăgostit iremediabil de marele, marele, marele pianist, poate cel mai mare, vorba Nadiei Boulanger - Dinu Lipatti. Iar motivul al doilea a fost că mi-am dorit ca tânăra generație - acesta fiind un titlu atractiv pentru tânăra generație - să se îndrăgostească la rându-i de Dinu Lipatti. De aceea și fac acest festival, de aceea anul acesta am fost prima instituție care a deschis Anul Lipatti, în 14 ianuarie, cu un recital din muzica lui pentru pian solo…


..și trebuie să spunem, obiectiv vorbind, că e singurul festival dedicat lui Dinu Lipatti la centenar, cel puțin în România.

Da, este un festival pentru că viața lui, deși foarte scurtă, a fost atât de complexă încât mi s-a părut prea puțin să îi dedicăm doar un singur recital, doar un concert cu o piesă-două din repertoriul compus de el și restul din repertoriul pianistului Dinu Lipatti. Sunt atât de multe de spus despre Dinu Lipatti, începând cu faptul că pur și simplu a fost un geniu, că în lume după Enescu este cel mai cunoscut nume de muzician român și că în țara lui este mai puțin cunoscut, mai puțin apreciat, mai puțin omagiat decât în străinătate. Am dorit să aducem la Casa Artelor, care este o instituție culturală finanțată de Primăria Sectorului 3 care investește mult în cultură, am dorit să aducem oameni care-l iubesc pe Dinu Lipatti, oameni care cunosc istoria vieții lui și a operei lui și care pot să povestească într-o formă sau alta, prin conferințe, prin publicări de carte, prin recitaluri pianistice și nu numai, prin proiecții de film... Am dorit să creăm o imagine cât mai complexă a celui pe care eu îl consider Mozart al României.


Festivalul se deschide duminică, pe 19 martie. La ce oră?

Toate serile de festival au un program cuprins între orele 18.00 și 21.00. Aș vrea să spun dintru început că intrarea este liberă, însă, sigur, în limita locurilor disponibile. Acest festival se deschide cu două expoziții - una în Sala Brâncuși, pe care am intitulat-o "Portrete" și unde vom expune 15 din portretele lui Dinu Lipatti mai puțin cunoscute, iar în curtea mică a Casei Artelor, chiar la intrare, vom avea 15 planșe uriașe pe care vom expune expoziția "Dinu Lipatti - viața și opera", în care vom da foarte, foarte multe informații despre cine a fost și ce a făcut Dinu Lipatti. Această expoziție va rămâne în curte pentru toți doritorii să o viziteze, chiar și într-o simplă plimbare, până în luna iulie, când o vom schimba cu expoziția dedicată lui Mozart.


Interviu realizat de Ștefan Costache