Cronici Înapoi

AUDIO. Etapa a II -a a Concursului Internațional 'George Enescu', Secțiunea Vioară

Publicat: marți, 18 Septembrie 2018 , ora 13.02

Finala concursului George Enescu la secțiunea vioară nu a fost lipsită de emoții și tensiuni. La această ediție, Premiul I nu s-a acordat. Locul al II-lea a fost câștigat de tânărul italian Vikram Sedona, care a interpretat cu Orchestra Filarmonicii George Enescu concertul pentru vioară și orchestră în Re major op. 77 de Brahms. Vikram Sedona a mai primit două premii speciale, precum și invitația de a concerta la Lisabona în cadrul festivalului al cărui director muzical este dirijorul Christoph Poppen.

Violonistul Giuseppe Gibboni din Italia, în vârstă de numai 17 ani s-a clasat pe locul al III-lea, interpretând concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 op. 6 de Paganini:

- Concursul George Enescu este unul dintre cele mai importante din lume și sunt foarte onorat că am reușit să ajung în finală, spunea Giuseppe Gibboni, imediat după ce a coborât de pe scenă.

Mihai Constantinescu, directorul concursului și festivalului internațional George Enescu spune despre concurenți că sunt expresivi, au o tehnică bună și sunt maturi din punct de vedere al interpretării la o vârstă foarte fragedă:

În momentul în care ai un repertoriu atât de vast, de la Bach, până la Enescu, până la aceste concerte cu orchestra, e un challenge pentru ei și vreau să vă spun că nivelul anilor pe scenă a scăzut foarte mult, ați văzut că și la violoncel am avut tineri de 16-17 ani, deci nivelul scade din ce în ce mai mult din acest punct de vedere, dar crește din punct de vedere al performanței foarte mult și asta ne bucură. Ați văzut că și tinerii noștri români care s-au prezentat în această ediție destul de bine. Văd la pian, sunt mulți tineri în etapa a doua. Au coborât și ei ștacheta, pentru că dacă, într-adevăr, până la 23 de ani nu ai premii internaționale sau nu ai o activitate deja concertistică ești bătrân.


Decizia juriului de a nu acorda premiul I i-a nemulțumit pe mulți dintre spectatori:

- E trist, pentru că toată lumea așteaptă un premiu I.


De ce credeți că au luat această decizie?

- E greu de spus. Cel mai probabil, așa a trebuit să fie.


- De necrezut.


De ce?

- Pentru că toți copiii ăștia sunt foarte, foarte buni. E de neînțeles cum nu au reușit să departajeze. Poate că ar fi fost corect să dea un ex-aequo pentru toți trei, pe același nivel, dacă n-au reușit să se înțeleagă între ei care e mai bun dintre toți trei.


- Mă simt frustrată în calitate de spectator-auditor. După părerea mea n-a fost corect.


Despre cum au decurs deliberările am vorbit cu violonista Silvia Marcovici care a fost invitată să facă parte din juriu:

- E o decizie care m-a surprins și a surprins și alți membri ai juriului, dar e o decizie care totuși a fost votată de anumiți membri din juriu, nu mulți, să nu se dea primul premiu, bineînțeles, motivele nu am să le spun și le țin pentru mine, dar părerea mea este că primul premiu se distingea bine și merita să-l ia.


Am văzut că ați oferit un premiu muzicianului din Ucraina.

- Absolut, pentru că merita să ia și el un premiu și cum nu a fost acordat premiu, deci a rămas afară din concurs, i-am oferit această bursă, sperând că o să profite și o să ne mai întâlnim.