Cronici Înapoi

AUDIO. Etapa a II -a a Concursului Internațional 'George Enescu', Secțiunea Pian

Publicat: joi, 20 Septembrie 2018 , ora 13.15
După două zile în care, sub cupola Ateneului Român s-a desfășurat etapa a II - a a Concursului Internațional "George Enescu", Secțiunea Pian, juriul de specialitate a desemnat 9 semifinaliști proveniți din: China, Rusia,Marea Britanie, Kazahstan, Letonia, Japonia și România.

Una dintre cele 32 de sonate pentru pian de Ludwig van Beethoven și o lucrare de secol XX am ascultat pe parcursul celor două zile alocate etapei a II-a a Concursului Internațional "George Enescu", Secțiunea Pian. În 18 și 19 septembrie au evoluat sub cupola Ateneului Român 16 muzicieni din China, Rusia,Marea Britanie, Coreea de Sud, Kazahstan, Letonia, Japonia și România. Spre mândria noastră, au trecut în această etapă șase tineri din România care studiază la Universitatea Națională din București sau peste hotare la Berlin, Londra, Hanovra și Imola.

Toți cei 16 pianiști au încercat să convingă juriul de talentul lor, dar mai ales să-și valorifice la maximum nivelul artistic la care se află în acest moment, în acest context, contând foarte mult concentrarea și stăpânirea de sine. Philippe Entremont, președintele juriului, alături de alți șapte muzicieni importanți, totodată pianiști și profesori, au misiunea de a cântări, de a aprecia, de a proiecta evoluțiile viitoare ale semifinaliștilor și în cele din urmă ale finaliștilor.

Nivelul competitorilor a fost unul ridicat, astfel juriul a decis nouă semifinaliști. Aceștia sunt: Alexander Panfilov din Marea Britanie, Xuanyi Mao din China, Oxana Shevchenko din Kazahstan, Daria Parkhomenko și Anna Grot din Rusia, Ryutaro Suzuki din Japonia, Daumants Liepins din Letonia și din România, Iulia Marin și Florian Mitrea.

Semifinala va avea loc vineri, 21 septembrie, sub cupola Ateneului Român, concurenții fiind obligați să interpreteze o lucrare de George Enescu și un opus din creația romantică.


Reportaj realizat de Jeanine Costache