Cronici Înapoi

AUDIO. Elisabeth Leonskaja la Ateneul Român

Publicat: joi, 21 Iunie 2018 , ora 9.32

Pianista Elisabeth Leonskaja a concertat miercuri, 20 iunie, în Sala Mare a Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Prima parte a serii a fost alcătuită din lucrarea "Clopotele la soroc" de Felicia Donceanu și Concertul pentru pian și orchestră de Edvard Grieg. Partea secundă a fost dedicată Simfoniei a IV-a în mi minor de Johannes Brahms. "Clopotele la soroc", Cantata pentru cor și orchestră compusă de Felicia Donceanu în 1999, pe versuri de Edgar Allan Poe, a fost primită cu căldură de public. Lucrarea captează caracterul poemului lui Poe, atât sonor, cât și structural și prelucrează forma cvadripartită a acestuia.

Concertul pentru pian și orchestră de Edvard Grieg a fost oferit publicului de Elisabeth Leonskaja, aceasta reușind să surprindă atât caracterul expresiv al lucrării, cât și ethosul stilistic de influență schumanniană. Deși este una dintre cele mai populare lucrări ale genului, fiind astfel susceptibilă superficialității, atât interpretarea pianistei, cât și relația acesteia cu ansamblul instrumental, au dovedit o profundă înțelegere a esteticii romantice.

Criticul muzical Costin Popa despre interpretarea pianistei Elisabeth Leonskaja: "Ca de obicei, o interpretare magistrală, de data aceasta, pentru o partitură romantică, o interpretare vulcanică, o interpretare minunată, care, practic, a răscolit suflete și a înălțat inimi."

Simfonia a IV-a în mi minor de Johannes Brahms a fost interpretată în a doua jumătate a serii, dovedind atât anduranța, cât și abilitatea tehnică a instrumentiștilor și a dirijorului. Din punct de vedere expresiv este salutar efortul depus de ansamblu, riscul fiind aici, omogenitatea dinamică. Alături de Corul și Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Elisabeth Leonskaja va prezenta același program, vineri, 22 iunie, ora 19.00.


Reportaj realizat de Petre Fugaciu