Interviuri Înapoi

AUDIO. Dirijorul Sascha Goetzel la pupitrul Orchestrei Naționale Radio în ultimul concert al stagiunii

Publicat: vineri, 22 Iunie 2018 , ora 10.21

Astăzi, 22 iunie, se încheie stagiunea 2017-2018 a Orchestrei Naționale Radio. Concertul final, care va fi transmis în direct, de la ora 19.00, de Radio România Muzical, îi are ca protagoniști pe pianista Dana Borșan și pe dirijorul Sascha Goetzel. Muzicianul austriac ne-a vorbit despre revenirea sa în România și despre programul pe care îl va prezenta la Sala Radio:

Colaborarea mea cu Orchestra Națională Radio durează deja de câțiva ani. Am început cu un concert excepțional în care am cântat Simfonia a II-a de Mahler. E minunat să vin înapoi în România, îmi place cultura și tradiția sa. Ieri seară am fost în Centrul vechi al Bucureștiului și mi-a plăcut modul în care oamenii se bucură de viață. Ei au o trăire aparte și o atenție specială pentru artă. În Orchestra Națională Radio, muzicienii au grijă cum este produs sunetul și acest lucru este important pentru a putea oferi interpretări de calitate. Îmi place să mă cufund împreună cu instrumentiștii în profunzimile muzicii.

Programul pe care îl vom prezenta se dorește a fi unul de vară. Fiind ultimul concert al stagiunii, înainte de venirea vacanței, îți dorești ca oamenii să ducă mai departe muzica în sufletele lor, iar creația romantică, cu toate emoțiile, fanteziile și trăirile ei, este foarte potrivită. Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski este iubit de noi toți, de melomani, încă din copilărie. L-am auzit de multe ori și este genul de piesă căreia îi fredonezi întruna melodiile. Simfonia I de Brahms este o capodoperă pentru că are o evoluție în sine. Începe într-o strânsă legătură cu muzica lui Beethoven și evoluează într-o atmosferă senină, plină de bucurie. Iar spre final, Brahms ajunge la stilul său componistic distinctiv, cu melodii superbe și ritmuri energice, terminând lucrarea cu un coral mare combinat cu un galop. Într-un fel, putem corela această simfonie cu noi înșine, în sensul că începem vara după an plin de muncă și suntem încă obosiți, dar în final găsim armonia în sufletele și viețile noastre.

Declarație preluată de Larisa Clempuș