Cronici Înapoi

AUDIO. Dirijorul Gabriel Popescu - 45 de ani de activitate artistică

Publicat: joi, 8 Noiembrie 2018 , ora 16.00

Muzicianul a fost sărbătorit pe scena Ateneului Român

Dirijorul Gabriel Constantin Popescu a sărbătorit 45 de ani de activitate artistică printr-un concert coral care a avut loc miercuri, 7 noiembrie, la Ateneul Român. Corul Musica Selecta, dirijat de muzicianul aniversat, a interpretat un program ce a cuprins lucrări de Ion Vidu, Gheorghe Cucu, Paul Constantinescu, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Georg Friedrich Handel, Wolfgang Amadeus Mozart și alții. În ipostaze solistice s-au aflat Cristina Cârjan și Graziela Solomon, acompaniamentul pianistic fiind asigurat de Laura Smărăndescu.

Iată câteva opinii din public:

"Mă numesc Daniel, sunt antrenor. Am rămas profund uimit de profesionalismul și dedicația tinerilor studenți."

"Dan Camer, inginer pensionar. Suntem buzoieni și am venit aici pentru că îl știm pe profesorul și dirijorul Gabriel Popescu. Am venit la acest eveniment deosebit."

În sală s-a aflat și prof.univ.dr. Rodica Nicolaescu:

"A fost un program de înaltă ținută artistică și interpretativă, în ciuda faptului că pe scenă marea majoritate a coriștilor sunt, de fapt, studenți în anul al II-lea la specializările Pedagogie muzicală și Muzică religioasă. Mă așteptam ca momentul muzical să fie cu totul special, să atingă culmi de expresivitate, de comunicare și de trăire între dirijor și coriști pe de-o parte și, mai ales, între scenă și publicul din sală. Cu ce impresie am rămas în urma acestui concert? Cu o impresie fundamentală de suflet, cu premise subiective inevitabile pentru că am fost colegă de grupă cu Gabi Popescu în studenție și, apoi, colegă de catedră la Conservator din 1990... cu o impresie de suflet pentru că majoritatea studenților de pe scenă au fost și studenții mei, dar o impresie de suflet pentru sufletul etalat de toți cei care au contribuit la realizarea acestui concert. Și poate că acest lucru ar trebui subliniat mai ales în anul Centenar în care ne aflăm."

În final, o concluzie din partea protagonistului serii, dirijorul Gabriel Popescu:

"E un moment de bilanț, un moment emoționant și pentru mine. Sunt fericit că am organizat acest concert și sunt fericit că sunt pe scenă cu studenții mei, cu corul meu academic - Musica Selecta - cu care împărtășim frumusețile armoniei corale în fiecare repetiție și cu prilejurile unor deplasări la festivaluri sau în turnee."

Bănuiesc că dragostea pentru arta sonoră nu se oprește în acest moment. Doriți să continuați!

"Bineînțeles! E doar un răgaz, e doar un moment în care am trecut într-o altă etapă a activității mele, zic eu, mai înțeleaptă, mai calmă, dar și mai caldă - făcând un joc de cuvinte -, într-o etapă care experiența și înțelepciunea vor avea prioritate și în care va rămâne bucuria de a cânta alături de coriștii mei tineri, va rămâne bucuria de a dărui discipolilor mei cunoștințele mele de dirijor și de artist interpret al muzicii corale."

Reportaj realizat de Vlad Ghinea