Interviuri Înapoi

AUDIO. Diana Gheorghiu, despre Festivalul 'ICon Arts'

Publicat: vineri, 20 Iulie 2018 , ora 12.00

În perioada 24 iulie - 11 august, are loc ediția a XVI-a a Festivalului "ICon Arts". Detalii despre acest eveniment ne-a oferit compozitoarea Diana Gheorghiu, coordonator al evenimentului:


"În acest an aducem mai multe schimbări în programul cursurilor. În primul rând, facem un pas important de la perioada de zece zile la cea de trei săptămâni. Am împărțit aceste trei săptămâni în două module. Avem, în prima perioadă, de pe 24 iulie până pe 1 august, profesori care vin și susțin cursurile și apoi predau ștafeta celor din modulul II care se desfășoară în perioada 1 - 12 august. Avem peste 20 de evenimente în 10 localități. În Sibiu, așa cum am obișnuit în ultimii ani publicul să ne viziteze la Sala Thalia a Filarmonicii (partenerul nostru principal din Sibiu), dar și într-un spațiu nou, în sala primului teatru construit în Ardeal, primului teatru românesc, sala superbă a Bibliotecii Județene Astra. Și, bineînțeles, avem șezătorile noastre post-moderne în satele din Transilvania - Richiș, Biertan, Mălâncrav, Viscri, Dealu Frumos, Alma Vii - dar și în Râșnov, în Sinaia la Castelul Peleș. Și iată că ne-am înconjurat de spații emblematice, frumoase, de patrimoniu, în care atât cursanții academiei, cât și turiștii și iubitorii de muzică se pot întâlni cu poveștile comunității, cu dans contemporan și fotografie, cu muzică de creație nouă și foarte nouă, cu muzică de cameră, cu repertoriul universal, jazz și improvizație și cu teatru.

Așadar, partea de academie este integrată firesc în partea de festival, iar festivalul nostru anul acesta a preluat deviza "Muzica unește oamenii și unește națiunile". Avem participanți din 5 continente, care vin și lucrează împreună și apoi oferă concerte de foarte bună calitate. În același timp, avem parteneriate cu alte festivaluri - Săptămâna Haferland și Festivalul "Luna Plină" de la Biertan. Avem chiar un modul nou de jazz și apoi un concert în Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

De aceea ne place să spunem că suntem un festival care unește, un festival care își dă mâna cu alte festivaluri în sprijinul muzicii și al culturii de calitate."

Declarație preluată de Larisa Clempuș