Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Dialogul generațiilor' în Festivalul 'Vară Magică' - Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu

Publicat: marți, 1 August 2017 , ora 11.18

Festivalul Vară magică, ediția a VI-a, organizată de Lanto Communication până în 23 august la Ateneul Român, continuă miercuri, 2 august 2017, cu un recital cameral intitulat Dialogul generațiilor. În fața publicului se vor afla pianiștii Valentin, Roxana și Valentina Gheorghiu, violonista Iulia Adriana Cazacu și violonceliștii Ștefan și Marin Cazacu. Cu acesta din urmă am discutat în următorul interviu.


Festivalul Vară Magică ne propune, pe scena Ateneului Român, un dialog al generațiilor. Care este povestea acestei frumoase inițiative?

Nici nu pot să spun că sunt doar două generații; aș spune mai degrabă trei. Valentin Gheorghiu - care este o legendă a muzicii românești, Roxana Gheorghiu, Marin Cazacu - să spunem că ne încadrăm în aceeași generație, iar copiii familiilor noastre se încadrează în cea de-a treia generație. Este o poveste care a început dintr-o prietenie de foarte mult timp. Cu Valentin Gheorghiu am avut această colaborare de aproximativ 35 de ani și iată că nu se oprește și noi suntem încântați că la acest dialog al generațiilor ne putem întâlni alături de copiii noștri, pentru că muzica este cea care ne unește înainte de toate, prietenia de asemenea, și Festivalul "Vară Magică", prin faptul că propune acest tip de program și acest tip de mesaj. Întotdeauna au existat familii de muzicieni în istoria muzicii care încântau publicul, pe cei care ascultau muzica lor. Iată, această idee continuă și va continua pentru că întotdeauna copiii muzicienilor vor fi atrași de instrumentele părinților și vor fi atrași de muzică pentru că trăind într-un mediu muzical este imposibil să nu se lege și să se prindă de sufletul tău emoția pe care o degajă muzica.


Care este programul pe care ați ales să-l prezentați?

Vom cânta lucrări pentru două violoncele - familia Cazacu, tată și fiu, alături de Roxana Gheorghiu. Vor urma cei doi copii ai familiei Cazacu - Iulia Adriana și Ștefan - într-o lucrare pentru vioară și violoncel. Vor fi, de asemenea, la două piane, două lucrări - Valentin și Valentina Gheorghiu; de asemenea, Valentin și Roxana Gheorghiu. Și vor fi două triouri cu totul deosebite în care Valentin Gheorghiu va cânta alături de Iulia Cazacu și Ștefan Cazacu și, într-un alt trio, alături de Marin Cazacu și Iulia Cazacu. Valentin Gheorghiu este și un compozitor de excepție și am inclus în program și un Andante dintr-o Sonată pentru violoncel și pian pe care o voi cânta eu alături de maestrul Valentin Gheorghiu. Iată, un program în care familiile se intersectează în marea muzică, pentru că lucrările vor fi de Beethoven, de Händel, de Mozart, de Rahmaninov, de Valentin Gheorghiu și eu cred că publicul va aprecia și, mai ales, se va bucura din plin de această stare specială care se va crea pe scena Ateneului Român, în care prietenia și muzica își dau întâlnire pentru un eveniment special.

Interviu realizat de Ana Diaconu