Interviuri Înapoi

AUDIO. Dezbatere și recital cu muzicieni români, la Parlamentul European - Interviu cu Sandra Ecobescu

Publicat: luni, 5 Martie 2018 , ora 10.49
Astăzi, 5 martie 2018, în spațiul Yehudi Menuhin al Parlamentului European, la Bruxelles, au loc un recital și o dezbatere cu tema Rolul culturii în combaterea populismului. Participă antropologul Vintilă Mihăilescu, dirijorul Tiberiu Soare și Sandra Ecobescu - președinte al Fundației Calea Victoriei, care ne-a oferit mai multe detalii despre eveniment în interviul ce urmează.


Urmează să aibă loc, în Parlamentul European, un recital și o dezbatere, la care sunteți invitată să participați, cu tema Rolul culturii în combaterea populismului. Cui i-a aparținut această inițiativă?

Inițiativa îi aparține doamnei Renate Weber, membră a Parlamentului European și dumneai a avut această idee foarte utilă, zic eu. Este o conferință extrem de necesară în contextul alegerilor europene de 2019 pentru că, în primul rând, domnul Vintilă Mihăelescu, sociolog și antropolog bine-cunoscut în spațiul românesc, va prezenta ce înseamnă populismul. Știm acest cuvânt, dar e vorba de un proces mult mai complex și dincolo de punerea în context a acestor idei și a pericolelor pe care populismul le prezintă, doamna Renate Weber, moderatorul, va intra în dialog cu Tiberiu Soare, dirijor la Opera Națională București, care are experiența nu numai de muzician, dar și de povestitor, aș spune eu, de profesor. Pe de altă parte, eu voi veni cu experiența mea din zona relației cu publicul și a organizării evenimentelor culturale și a cursurilor pe care noi le facem de 10 ani la Fundația Calea Victoriei. Pentru că am înființat o școală alternativă, care cumva tocmai asta face, vine în completarea școlii sau programei oficiale și acolo unde este o carență de informație sau chiar o lipsă de interes din partea sistemului de învățământ de stat, noi venim să aducem completări. Această conferință se va desfășura în limba română, deci ne adresăm românilor din Bruxelles, ceea ce mi se pare o exeperiență foarte inedită. Din câte știu, este o comunitate foarte mare.


Vor fi alături de dumneavoastră și muzicieni care susțin un recital.

Pentru că tot vorbim despre cultură, ideea doamnei Renate Weber este foarte bună. După discuția de circa o oră din prima, de la ora 18.00, în a doua parte, va avea loc un recital de muzică clasică și anume, în primul rând, l-aș menționa pe tenorul Lucian Corchiș, prim-solist la Opera Națională București, deci coleg cu Tiberiu Soare, care va interpreta lieduri și arii din opere. De asemenea, alături de el, Diana Ionescu și Vlad Maistorovici; la pian se va cânta Debussy, iar violonistul va cânta Saint-Saëns și Enescu. Vom avea și piese de Richard Strauss, Paolo Tosti, Charles Gounod, Gabriel Fauré și, cum am spus, nu va lipsi din program George Enescu.


Interviu realizat de Ana Diaconu