Cronici Înapoi

AUDIO. 'De la clasic la divertisment' - concert susținut de ansamblul Violoncellissimo la Tulcea

Publicat: sâmbătă, 20 Mai 2017 , ora 0.30

"De la clasic la divertisment" - a fost propunerea ansamblului Violoncellissimo în concertul de vineri seară de la Muzeul de Artă din Tulcea. Evenimentul a fost inclus în cadrul celei de a 25-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare "George Georgescu" și a fost dedicat aniversării celor 130 de ani de la nașterea marelui dirijor român.


Lucrări de Constatin Dimitrescu, Astor Piazzolla și Dmitri Șostakovici, prelucrări folclorice și chiar piese de Michael Jackson, Europe și AC-DC au alcătuit programul interpretat de ansamblul condus de violoncelistul Marin Cazacu:

Să fii în locul în care George Georgescu, dintre cei mai iubiți muzicieni ai României a plecat și iată, ne-a reprezentat în întreaga lume este extraordinar și este un impuls emotional cu totul deosebit pentru mine și pentru tinerii pe care i-am avut alături. Suntem încântați și mândri să-l ducem până la capăt acest proiect și să generăm poate pe viitor, un festival de dimensiuni, mai întâi mai mici și cine știe, poate și mai mari, în viitor.


În componența ansamblului Violoncellissimo se află mai mulți laureați ai Concursului "George Georgescu", doi dintre ei fiind și câștigători ai marelui premiu - Ștefan Cazacu și Octavian Lup. Acesta din urmă ne-a vorbit despre revenirea la Tulcea:

Mi-am adus aminte cu mult drag de vremurile acelea, care, adolescent fiind, am pășit pe meleagurile tulcene, dacă pot să spun așa. Da, am reușit să iau marele premiu atunci și mi-aduc aminte cu drag de vremurile alea. Am avut emoții mari de tot și când am aflat că am luat marele premiu era așa o stare, nu-mi venea să cred cumva. E un sentiment aparte să te întorci în locul unde știi că oamenii au apreciat la un moment dat ceea ce ai făcut și nu au uitat asta. Că acum, după cântarea pe care am avut-o împreună cu Violoncellissimo, noi spunem cântarea, că așa le numim, concertele pe care le avem în familie, pentru că suntem o familie, au venit oameni în sală pe care nu-i mai recunoșteam eu și m-au recunoscut.


La concertul Violoncellissimo de la Tulcea a participat și Excelența Sa Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România.

A fost o seară minunată. Am urmărit ansamblul Violoncellissimo în concertele pe care le-au susținut la București. Este un grup minunat și cred că Marin Cazacu face o treabă nemaipomenită cu acești tineri interpreți. Apreciez promovarea violoncelului, instrument, mărturisesc, pe care eu l-am perceput întotdeauna ca pe o "Cenușăreasă" a orchestrei simfonice. Violoncellissimo îl promovează prin numărul intepreților, prin tinerețea ansamblului și prin repertoriul ales, așa cum am auzit și în această seară. Rezultatul este fantastic și asta și datorită faptului că adaptările pe care ei le interpretează sunt foarte bine realizate; și să nu uităm că trec de la muzică clasică, la cea de film, ajungând la pop sau rock. Bucuria de a fi aici este dublată și de faptul că marcăm cei 130 de ani de la nașterea maestrului George Georgescu, unul dintre marii dirijori români, cu o carieră recunoscută la nivel internațional. Sunt fericit că sunt la Tulcea pentru a sărbători această figură marcantă a muzicii românești.


Despre energia transmisă de ansamblul Violoncellissimo, dar și despre viitorul Concursului Internațional de Interpretare "George Georgescu", doamna Ioana Rațiu Răileanu, fiica maestrului George Georgescu, a declarat:

Transmit o asemenea emoție prin talentul lor, prin dinamică, entuziasm. Este un mare dar care-l impart cu publicul sper, la anul viitor, să continuăm și să facem un adevărat festival de muzică clasică. Pentru că ăsta este obiectivul nostrum ca Tulcea să devină și el un oraș printre orașele importante din România care are un festival de ținută.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie