Interviuri Înapoi

AUDIO. Cvartetul 'Ad Libitum' sărbătorește 30 de ani de la înființare - Interviu cu violoncelistul Filip Papa

Publicat: marți, 12 Iunie 2018 , ora 9.52
Susțineți miercuri, 13 iunie 2018, un concert alături de Cvartetul Ad Libitum, care are și un prilej aniversar. Despre ce este vorba?

Cvartetul Ad Libitum, înființat în 1988, în cadrul Academiei de Muzică George Enescu din Iași, împlinește, după cum bine observați, anul acesta, 30 de ani de activitate neîntreruptă. În această perioadă, am avut parte de multe bucurii, dar și de multe probleme, pentru simplul fapt că primul nostru violonist, după cum știți, acum șapte ani, a decedat. Primul nostru violonist formator, Adrian Berescu. Din acel moment a început o perioadă de căutări ale noastre și ale cvartetului în a găsi un violonist cu care să ne continuăm activitatea. Am cântat alături de marele violonist Alexandru Tomescu, o perioadă de șase ani în care am făcut concerte splendide și îi mulțumim foarte mult pe această cale că ne-a ajutat în această perioadă; dar viața, cum este ea făcută, face ca drumurile noastre să ia o altă turnură și acum putem să vă spunem că avem din nou un alt prim violonist în persoana lui Remus Azoiței.


Ce veți cânta miercuri?

Miercuri va fi un program din literatura absolut clasică pentru cvartetul de coarde și anume: un cvartet de Wolfgang Amadeus Mozart - Cvartetul Vânătoarea în si bemol major, urmat de Cvartetul nr. 7 de Dmitri Șostakovici și, după pauză, vom interpreta un cvartet de Ludwig van Beethoven op. 74, Harfele.


Ce concerte mai urmează după acest prilej aniversar?

Toate concertele noastre din acest an vor sta sub egida acestui an aniversar. Acesta va fi ultimul concert din această stagiune și urmează concertele din toamna viitoare pentru care, bineînțeles, avem programele deja gata stabilite. Vom cânta și Cvartetul de Ravel și vom cânta si Cvartetul nr. 2 de Enescu. Vom interpreta cele trei cvartete de Brahms și, bineînțeles, Mozart și Haydn.


Interviu realiazt de Ana Diaconu