Interviuri Înapoi

AUDIO. Cvartetul 'Ad Libitum' la Festivalul Internațional de Muzică din Marvão - Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: joi, 27 Iulie 2017 , ora 12.05

Cvartetul "Ad Libitum" susține astăzi, 27 iulie 2017, un recital în cadrul Festivalului Internațional de Muzică din Marvão. Evenimentul va fi găzduit de Biserica Sf. Iacob din Marvão, iar muzicienii vor interpreta lucrări de Ludwig van Beethoven, George Enescu și Sebastian Androne.

Membrii cvartetului sunt violistul Bogdan Bișoc și violoncelistul Filip Papa și violoniștii Șerban Mereuță și Alexandru Tomescu. Acesta din urmă ne-a oferit mai multe detalii în următorul interviu:


Este vorba despre un festival în Portugalia, care a ajuns deja la cea de-a IV-a ediție; este un concert la care participăm în urma implicării Institutului Cultural Român de la Lisabona și ne bucurăm foarte mult că organizatorii de aici au dorit să prezentăm, pe lângă o lucrare semnificativă pentru repertoriul de cvartet, și anume Beethoven op.132, și-au dorit lucrări românești, și anume Cvartetul nr.2 op.22 de George Enescu și o lucrare a unui compozitor contemporan - Sebastian Androne, Glances of Memories, lucrare pe care am și cântat-o la București la Festivalul "InnerSound". Marvão este un fel de citadelă, un oraș medieval păstrat intact, aproape neschimbat de secole, și aici, timp de zece zile, vin tot felul de muzicieni, de ansambluri camerale, chiar și o orchestră și cântă diverse concerte într-o atmosferă foarte relaxată, foarte convivială. Sunt și evenimente în care muzica este combinată cu gastronomia; niște bucătari renumiți prepară niște lucruri foarte, foarte speciale… deci, este un festival foarte, foarte interesant.


Dacă ne uităm puțin la agenda dumneavoastră, aflăm că tocmai ce ați încheiat la Mihăileni cea de-a treia ediție a Cursurilor de măiestrie "Enescu Experience". Care sunt concluziile care se desprind?

Împreună cu foarte bunul meu prieten, Ladislau Cristian Andriș, am încheiat acolo aceste cursuri de perfecționare, însă, încetul cu încetul, stabilim o tradiție muzicală și o tradiție culturală acolo, la Mihăileni. Vreau să spun că la ediția de anul acesta deja nivelul muzical a fost mult mai ridicat; am avut deja tineri care pregăteau un concurs foarte important european, Concursul "Johannes Brahms" din Germania. Am trăit momente foarte, foarte frumoase și mă bucur că această casă a lui George Enescu salvată de la dispariție; iată, are în ea această forță de a genera noi întâmplări culturale.

Interviu realizat de Ana Diaconu