Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristian Fătu concertează în cadrul seriei organizate de ICR New York - Enescu Soirees Online

Publicat: marți, 14 Iulie 2020 , ora 11.07

Violonistul Cristian Fătu concertează joi, 16 iulie 2020, în cadrul seriei organizate de ICR New York - Enescu Soirees Online. Despre acest recital pe care îl veți putea urmări și pe pagina de Facebook Radio România Muzical, Cristian Fătu a declarat:

De când trăim această pandemie, posibilitățile și oportunitățile de a ajunge în fața publicului s-au schimbat dramatic și începând cu luna martie, eu am pornit o serie de concerte săptămânale, Live Stream, pe pagina mea de Facebook, pagina de artist. Aceste concerte săptămânale au atras atenția mai multor oameni și organizații și practic am primit o invitație din partea celor de la Institutul Cultural Româna din New York să produc o înregistrare, un material pe care ei să-l facă o premieră pe pagina lor de Facebook, unde există această serie în memoria și în onoarea lui George Enescu.

Eu am avut live streamuri săptămânale ce pot fi vizionate pe pagina mea de artist, Cristian Fătu, pe Facebook, unde am cântat acompaniat la pian de soția mea, Victoria Fătu Matirosyan, absolventă a Conservatorului din Moscova. Noi cântăm împreună de vreo 10 ani, practic de când ne-am cunoscut și ne-am gândit ca va fi o soluție bună pentru a prezenta aceste concerte de acasă.


Și este formula în care vă vom asculta în 16 iulie, pe pagina de Facebook ICR New York, interpretând muzica lui Enescu, dar nu numai. O să vă rog să ne vorbiți despre program.

În afară de Balada de Enescu, mai sunt Hora staccato de Dinicu, Maurice Ravel, Fantezia Tzigane și o piesă de Tomaso Vitali - Ciaccona. Un lucru pe care l-am învățat în această perioadă este faptul... ca să rămânem relevanți în atenția publicului, mai ales publicul online, trebuie să prezentăm programe care au substanța artistică, programe care prind la public. În viziunea mea, un concert este un transfer de energie. De la artist spre public, prin intermediul muzicii și acea muzică trebuie să fie pe sufletul artistului și pe sufletul publicului. Gusturile se schimbă, gusturile evoluează, lucrurile nu stau pe loc. Alt lucru pe care l-am descoperit este faptul că trebuie să avem mare grijă la durata acestor concerte. Din păcate, unul dintre efectele internetului și al stilului de viață pe care-l avem în ziua de astăzi este o reducere în puterea de atenție a majorității oamenilor, mai ales cei din generația tânără, cei care folosesc calculatoare, telefoane mobile ș.a.m.d. Ca artiști, trebuie să fim sensibili la aceste observații și să prezentăm astfel de programe, dar si durata programelor să îi țină pe oameni angajați în aceste concerte, aceste evenimente online.

Interviu realizat de Lucian Haralambie