Cronici Înapoi

AUDIO. Corul de copii Radio, dincolo de scenă

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 14.07


Corul de Copii Radio este unul dintre cele mai apreciate ansambluri nu doar ale Radioului Public, ci din România. Premii, concerte, turnee, într-o istorie de 72 de ani. Dincolo de scenă, ce înseamnă Corul de Copii Radio? Am aflat într-o după amiază, la o repetiție ținută într-unul dintre studiourile Radio România.


De câte ori are repetiție Corul de Copii Radio pe săptămână?

De trei ori pe săptămână, dintre care una este repetiție generală.

Câte ore durează o repetiție?

De obicei, o repetiție durează de la 2 ore și jumătate în sus. De obicei, marți și joi, începând de la ora 18.00. După mine, nu poți să fii obosit când vii aici. Este un sentiment aparte. Și sâmbătă, de obicei, începem de la ora 10.00

Tu în ce clasă ești?

A V-a.

Cum este o zi de felul acesta?

Uneori, dacă am ore peste program, renunț la ele și vin la cor, ori dacă nu, vin direct după școală.

Eu când vin la cor mă simt foarte bine. Nu mă simt de parcă aș munci, mă simt de parcă aș fi într-un loc de joacă, numai că este foarte frumos, fiindcă nu este gălăgie și sunt copiii aparte.

Deci, hai să facem un fel de contabilitate. Cam câte ore aveți voi pe zi la școală acum? 5,6 și cu încă vreo trei de repetiție, face vreo 8 ore de muncă direct. Nu mai faceți și lecțiile? Lecțiile când le faceți?

Eu lecțiile le fac dimineața, pentru că marțea și joia nu mai este timp.


Câte ore alocați și pentru lecții?

2-3 ore.


Bun, deci ajungem undeva la 11 ore de muncă pe zi, corect? Cam așa, că sunt și repetiții.

Hai să vedem ce înseamnă să fii membru al Corului de Copii Radio. Dincolo de aceste repetiții voi aveți și concerte, aveți chiar și deplasări, turnee.

Înseamnă să ai o responsabilitate mare și e frumos.

Și mie îmi place foarte mult, pentru că de fiecare dată e o atmosferă foarte frumoasă. Adică, noi ca și cor suntem foarte uniți și ne înțelegem între noi, învățăm de la cei mari de fiecare dată.


Cât de mari sunt cei mari?

19 ani, 16 ani.


Și de cât timp sunteți membri ai corului?

-De zece ani.

-Șapte ani.


E practic o jumătate din viața voastră, nu?

-Da.

-E foarte frumos să trăiești alături de un colectiv prin care ești unit prin muzică.

-Corul de Copii Radio este a doua familie pentru mine, iar aici mi-am întâlnit și cea mai bună prietenă. Deci este ca un fel de paradis pentru mine. Mă întorc de la școală, unde nu am probleme, dar e stresant pentru că am teste și toate astea și mai sunt și profesorii și materiile și mă întorc aici și este pur și simplu un loc de odihnă. Mă distrez, cânt, fac ce-mi place și la sfârșitul zilei sunt un om mai bun.


Voi vă apropiați de momentul când trebuie să vă alegeți și o meserie. Implică muzica meseria voastră viitoare?

-Eu cel puțin, nu, dar am colege care dau la Conservator și vor să facă asta.

-Eu chiar sunt la canto clasic și o să urmez o carieră ca cântăreață de operă, sper.

-Nu există repetiție la care să nu asistăm la o povestioară de viață sau lucruri cu care chiar să rămânem și chiar să ne ajute. Adică, chiar mi se pare mult mai folositor corul câteodată decât școala.


Voi cântați pe note, nu?

Da.

Da.


Când ați învățat notele? Aici, la cor?

Eu una, am prins din mers, pentru că nu am făcut niciodată teorie, dar știu să mă uit pe o partitură și sunt cot la cot cu cei care solfegiază.


Hai să trec din nou la cei mici. Dintre voi cine știe notele? Aici văd aproape toate mâinile ridicate.

Eu am făcut pian de la patru ani și de atunci știu foarte bine notele.


Cum ți-a venit ideea să vii la Corul de Copii Radio?

Mi-a plăcut foarte mult să cânt și am făcut înainte câteva ore de canto și profesorul a zis să mă duc la un cor și mi-a plăcut acest cor.


Cum e să fii pe scenă? Ce le-ați spune colegilor voștri de la școală despre acest lucru?

Eu le-aș spune că nu este ceva ușor, dar este un lucru extraordinar, să vadă oamenii cum ai muncit și dă roade tot ce ai făcut tu. Pot spune că și oamenii care ne ascultă și-ar dori să vină la acest cor pentru că este un lucru minunat. Nu știu ce ar putea fi viața mea fără cor. Mi-am pus odată problema, dar n-am putut s-o duc până la capăt. Am spus: dacă n-aș merge la cor... și n-am mai putut să mai continui.


Ce înseamnă corul de concert? De fapt, câte coruri sunt?

Există corul de copii mai mici, care se pregătesc de a intra în corul de concerte și corul de concerte este cel care merge la concerte și sunt mai avansați.


Care este atitudinea copiilor care nu fac muzică față de voi? Cum vă privesc colegii de la școală? Vă admiră? Consideră ciudați?

-Mă admiră.

-La ultimul concert am avut o colegă care a venit să ne vadă și când i-am cerut părerea la sfârșitul concertului, ea a susținut că noi suntem corul perfect pentru ea.

-Colegii mei n-au atitudine prea pozitivă față de muzică. Nu le prea place nici ideea de cor, nici altceva în afară de rap sau muzică din aceasta, care nu se poate cânta în colectiv.


Voi mai faceți ceva special aici. Voi nu doar cântați, dar aveți și mișcare scenică. Adică, exprimați și alte lucruri, ca niște actori. Cum e să înveți toate lucrurile astea?

-De exemplu, dacă avem doar de cântat, fără mișcări, trebuie să învățăm foarte bine cuvintele și intonația, dar cu mișcări e și mai greu, pentru că trebuie să fii atent și cum cânți și la cuvinte și la cum te miști.

-Pentru mine, în general e complicat, nu țin mereu ritmul și supăr, așa.


Hai să ne gândim care este cel mai bun lucru pe care l-ați învățat voi, fiind membri ai corului.

-Să ne ajutăm colegii și să fim mult mai buni unii cu alții.

-Pentru mine, lucrul care l-am învățat este prietenia și de a ne ajuta și de a învăța lucruri noi în fiecare zi.


Să facem o selecție de piese muzicale preferate pe care le-ați cântat voi cu corul.

-Ofranda copiilor lumii.

-Choralia.

-Toccatia.

-Hymnus.

-Juxta crucem,

-Mie îmi plac colindele, în general. Cu corul sună foarte frumos.

- Sanctus și Joc din Oaș.


O parte din membrii Corului de Copii Radio, artiști pe scenă, copii normali în viața de zi cu zi, artiști și astăzi de 1 iunie la evenimentele care au loc în București. Pentru ei și pentru toți copiii, La Mulți Ani!


Reportaj realizat de Cristina Comandașu