Cronici Înapoi

AUDIO. Conferința de presă ce anunță Concursul Internațional George Enescu - ediția 2018

Publicat: miercuri, 25 Aprilie 2018 , ora 16.42

Astăzi (25 aprilie 2018) de la ora 11.00 a avut loc la Ateneul Român conferința de presă care a anunțat cea de-a XVI-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu". Printre vorbitori s-au numărat Mihai Constantinescu - directorul executiv al concursului, Liliana Staicu - directorul Radio România Muzical, Mădălin Voicu - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și Mircea Neacșa - directorul TVR3.

A XVI-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu" se desfășoară în perioada 1-23 septembrie la București și înregistrează un număr record de tineri înscriși în competiție - 400 de tineri muzicieni din 46 de țări de pe 5 continente. Cu o creștere a înscrierilor de 26% față de ediția din 2016, Concursul Enescu are la această ediție o prezență românească remarcabilă; în total, 36 de tineri români înscriși cu precădere la Secțiunea Pian. Față de ediția din 2016, China și Marea Britanie și-au dublat reprezentarea în competiție, în timp ce Italia și-a triplat numărul de tineri muzicieni înscriși.

Iată câteva momente extrase din cadrul conferinței:

Mihai Constantinescu, directorul executiv al Concursului Internațional "George Enescu": "Concursul, ca și Festivalul George Enescu, aniversează în acest an 60 de ani de la înființare. Suntem foarte bucuroși că în acest an avem un record de participare. Vrem să vă spunem că va fi o preselecție pentru că sunt foarte mulți - 121, 126 de concurenți pe secțiune. Juriile sunt puțin diferite față de ediția trecută; sunt personalități foarte importante care vor veni. Phillipe Entremont este președintele juriului de pian. La vioară este Pierre Amoyal. Pentru Secțiunea Violoncel e vorba de David Geringas. Și la Compoziție, președintele juriului este Zygmunt Krauze, alături de Peter Ruzicka, Adrian Iorgulescu, Cornel Țăranu."

Liliana Staicu, directorul Radio România Muzical: "Pentru ediția din acest an, cele două posturi vor transmite în direct finalele cu orchestră din 11, 17 și 23 septembrie. De asemenea, vom înregistra toate evoluțiile concurenților începând cu etapa a II-a, cât și recitalurile invitaților. Bineînțeles că vom realiza după aceea o serie, dedicată concursului, cu înregistrările recitalurilor invitaților."

Mădălin Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale: "Din punctul nostru de vedere, ca parteneri, vom avea grijă ca toate lucrurile să decurgă așa cum trebuie și cum stă bine unui astfel de eveniment prestigios."

În direct a intrat și Vladimir Jurowski, directorul artistic al concursului. El a vorbit despre potențialul pe care-l au muzicienii, de a fi modele pentru societate.

"Descoperă talentul, aplaudă efortul, captează emoția" - acestea sunt ideile de bază ale ediției curente. Mai multe informații veți putea obține din materialele noastre viitoare și de pe site-ul romania-muzical.ro.

Reportaj realizat de Radu Mihalache