Cronici Înapoi

AUDIO. Conferința 'Playlist-ul lui Stalin' la Colegiul Noua Europă

Publicat: vineri, 18 Mai 2018 , ora 9.54

Marina Frolova-Walker, muzicolog și profesor de Istoria Muzicii la Universitatea Cambridge a susținut miercuri, 16 mai 2018, conferința intitulată "Playlist-ul lui Stalin" la Colegiul Noua Europă. Conferința a fost dedicată procesului de decernare a Premiilor Stalin în intervalul 1941-1952. Autoarea a prezentat documente precum stenograme ale comitetului de decernare, liste preliminare cu nominalizații și însemnările lui Stalin asupra acestora. De asemenea, a fost prezentat procesul de nominalizare, acesta începând cu Departamentul pentru Propagandă și încheindu-se cu decizia lui Stalin însuși. Pe baza documentelor prezentate, Marina Frolova-Walker a comentat atât despre gusturile muzicale ale lui Stalin, cât și despre impactul pe care îl avea decernarea acestor premii asupra contextului cultural sovietic.

"Am fost foarte interesată să cercetez aceste stenograme, să văd ce anume gândeau și dezbăteau acești oameni. Este ca o privire de profunzime asupra culturii sovietice. La început am parcurs stenogramele de la Uniunea Compozitorilor și s-a întâmplat să citesc despre Premiul Stalin. Mi s-au părut fascinante stenogramele, diversele conversații pe care le aveau și felul în care discutau unii cu alții. Uneori erau foarte sinceri, lucru neașteptat în Rusia stalinistă. Am încercat să înțeleg cum erau atribuite premiile și cum erau luate anumite decizii stranii, decizii care sunt uneori greu de explicat dacă nu știi care a fost procesul în fiecare caz. Asta m-a atras la acest proiect, iar conferința de azi a fost dedicată acestor probleme, alături de tema preferințelor muzicale ale lui Stalin. Iar întrebarea principală este: Au avut preferințele lui Stalin o influență asupra politicilor muzicale sovietice și asupra decernării Premiilor Stalin, sau nu? Răspunsul este: Da și nu. "

Cvintetul cu pian de Dmitri Șostakovici, asociat unui premiu Stalin acordat în 1941. Despre rațiunile de a o invita pe Marina Frolova-Walker să vorbească publicului de la Colegiul Noua Europă - muzicolog Valentina Sandu-Dediu, rectorul colegiului:

"Colegiul Noua Europă are un program tradițional de profesori invitați - sigur, din științele umaniste, nu neapărat din muzicologie - și mi s-a părut că cercetarea ei e un subiect interdisciplinar și interesant nu numai pentru muzicieni, muzicologi, dar și pentru ceilalți care frecventează Colegiul Noua Europă. După cum ați văzut, ea s-a referit - sigur, în treacăt, dar absolut necesar - la istorie, ideologie, literatură, arte vizuale, film."

Reportaj realizat de Petre Fugaciu