Cronici Înapoi

AUDIO. Concursul Național pentru violoncel 'Alexandru Moroșanu' - ediția 2018

Publicat: luni, 14 Mai 2018 , ora 13.02
"Pentru mine este foarte emoționant. Este a V-a ediție a acestui concurs. Mă bucur foarte mult să revăd tineri care revin la acest concurs deja a doua sau a treia oară. Mă bucur foarte mult să descopăr noi talente și sperăm ca în continuare să putem să organizăm acest concurs cât mai mult timp. A fost un nivel foarte variat comparativ cu anii precedenți." - Magadalena Moroșanu, președinta juriului Concursului Național pentru violoncel Alexandru Moroșanu.

A V-a ediție s-a desfășurat în 12 mai la Centrul Național de Artă Tinerimea Română. La competiția deschisă tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 25 de ani s-au înscris 16 tineri din țară. Concursul a avut trei secțiuni pe categorii de vârstă dedicate elevilor de gimnaziu și liceu și studenților. Emoțiile au fost mari, căci evoluțiile lor au fost judecate de trei dintre cei mai importanți violonceliști: Magadalena Moroșanu, Marin Cazacu și Răzvan Suma. 2400 de Euro a fost valoarea totală a premiilor oferite de organizatori.

Despre nivelul competiției din acest ne-au vorbit și ceilalți doi membri ai juriului: Marin Cazacu: "Concursul deja a căpătat un prestigiu și atrage mai mulți violonceliști din întreaga țară. Totdeauna este o descoperire - noi talente, copii foarte determinați să trăiască din muzică, s-o iubească și s-o împărtășească și altora. E un nivel bun, cu câteva vârfuri, așa cum este la orice concurs, cu tineri care aspiră să progreseze. Și un concurs exact asta face. Ceea ce înseamnă progres de aici pornește, să știi adevărul despre tine, cum te afli într-o situație de concurs în mod special."

și Răzvan Suma: "Concursul cred că-și propune în primul rând să descopere tinere talente la violoncel, să ne aducă aminte de cine a fost Alexandru Moroșanu și cred că rezultatele sunt foarte bune, pentru că în fiecare an aveam câte un câștigător al trofeului care începe să facă carieră; asta înseamnă că evaluarea este corectă și cred că școala de violoncel românească este în creștere și este ceva de care noi, violonceliștii - profesori, interpreți - trebuie să avem grijă."

În final toți cei 16 concurenți au fost răsplătiți cu premii și diplome, Trofeul Concursului Alexandru Moroșanu revenindu-i violoncelistului Horațiu Ludușan.

Premiul special In memoriam Alexandru Moroșanu, ce constă într-o bursă de studii cu durata de un an, în valoare de 2000 Euro, oferită de Clubul Rotary din București, a fost la acestă ediție ex aequo, fiind împărțită de violonceliștii Horațiu Ludușan și de câștigătorul premiului I la categoria studenți - Florin Costin Burlacu.

Reportaj realizat de Jeanine Costache